البته شرکت ملی نفت میتواند از محل تحویل نفت به قیمت بورس انرژی یا قیمت منطقهای، برای تسویهحساب بدهیهای قطعی خود اقدام کند و درصورت موافقت مجلس، به دولت اجازه داده میشود تا ۴۰ هزار میلیارد تومان از بدهیهای سال 98خود را با این شیوه پرداخت کند.
سهم صندوق توسعه ملی از نفت فدای بودجه
دولت پیشنهاد داده سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای حاصل از صادرات نفت و فرآوردههای نفتی از 36درصد به 20درصد کاهش یابد و از محل این کاهش 30هزار میلیارد تومان درآمد در بودجه لحاظ شود. محاسبات نشان میدهد در ازای سهم 20درصدی صندوق توسعه ملی باید 4.4میلیارد دلار از درآمدهای نفتی به صندوق واریز شود که البته دولت میخواهد معادل این رقم از صندوق توسعه وام دریافت کند.
تیغ مالیات تیزتر میشود
دولت درآمدهای خود در لایحه بودجه 99را با افزایش 25.1درصدی پیشبینی کرده که 76درصد آن از محل دریافت عوارض و مالیات تأمین خواهد شد. البته در مواردی درآمد انتظاری دولت از محل دریافت مالیات و عوارض نسبت به سالجاری کاهش یافته اما درمجموع میخواهد 26.3درصد نسبت به امسال مالیات بیشتری وصول کند. این افزایش درآمد قرار است با گسترش چتر مالیات ستانی و افزایش پایههای مالیاتی محقق شود.
تقسیم حق پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی
درصورت تصویب لایحه بودجه سال 99، وزارت ورزش و جوانان و سازمان صداوسیما مکلف خواهند شد درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی را بهحساب خزانهداری کل کشور واریز کنند و درنهایت وجوه واریزی به نسبت مساوی در اختیار وزارت ورزش و جوانان (برای کمک به فدراسیونهای مربوطه) و سازمان صداوسیما قرار خواهد گرفت.
بخت بلند مالیات ندهندگان
در لایحه بودجه سال آینده، مالیات بر درآمد نهادها و بنیادهای انقلاب اسلامی، 16میلیارد و 666میلیون و 700هزار تومان محاسبه شده که دقیقاً همان رقم پیشبینی شده در قانون بودجه امسال است. از سوی دیگر، امسال دولت در کنار عنوان «شرکتها و مؤسسات وابسته به آستان قدس»، عنوان «بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)» را با ضریب مالیاتی «یک» درنظر گرفته تا بار دیگر اعتراض خود به مالیات ندهندگان اقتصاد ایران را آشکارا نشان دهد.
حقوقبگیران چقدر مالیات میدهند؟
نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای فوقالعاده و کارانه مازاد بر مبلغ 3میلیون تومان در ماه، تا 1.5برابر آن، مشمول مالیات سالانه 10درصد و نسبت به مازاد 1.5برابر تا 2.5برابر آن مشمول مالیات سالانه ۱۵ درصد خواهد بود. ضمن اینکه نرخ مالیات بر کل درآمد این افراد، نسبت به مازاد 6 برابر 35درصد است.
مالیات ۱۰ درصدی علیالحساب برای مراکز درمانی
براساس لایحه بودجه سال ۹۹، علاوه بر اینکه همه صاحبان حرف و مشاغل پزشکی موظف به نصب پایانه فروشگاهی شدند، کلیه مراکز درمانی باید ۱۰ درصد از حقالزحمه خود را بهعنوان علیالحساب مالیات به سازمان مالیاتی واریز کنند. همچنین، کلیه مراکز درمانی نیز مکلفند 10درصد از حقالزحمه یا حقالعمل پزشکی پزشکان که بهموجب دریافت وجه صورتحسابهای ارسالی به بیمهها و یا نقداً از طرف بیمار پرداخت میشود را بهعنوان علیالحساب مالیات کسر کنند و به نام پزشک مربوطه تا پایانماه بعد بهحساب سازمان امور مالیاتی واریز کنند.
سیگاریها در کوچه مالیات
دولت در سال آینده قصد دارد مالیات بر فروش سیگار را 28.5درصد افزایش دهد و مالیات دریافتی از مصرفکنندگان سیگار را نیز 33.4درصد از رقم فعلی بالاتر ببرد. با این کار مجموع درآمد انتظاری دولت از جیب سیگاریها به 2هزار و 810میلیارد تومان میرسد.
دام مالیات برای حقوقبگیران
سقف معافیتهای مالیاتی در لایحه بودجه سال ۹۹ کل کشور، ماهانه 3میلیون و سالانه ۳۶ میلیون تومان تعیین شده که نسبت به سقف معافیت مالیاتی در سالجاری 9درصد افزایش داشته است. در مقابل دولت قصد دارد حقوق پرداختی به کارکنان خود را 15درصد افزایش دهد که در این صورت بخش قابلتوجهی از کارکنانی که امسال کمتر از 2میلیون و 750هزار تومان حقوق میگرفتند و از پرداخت مالیات معاف بودند، مشمول پرداخت مالیات بر درآمد خواهند شد. این مسئله برای کارگران و بازنشستگان نیز مصداق خواهد داشت.
حذف یارانه 3دهک درآمدی بالا
در لایحه بودجه سال آینده، بازهم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف شده با استفاده از بانکهای اطلاعاتی نسبت به شناسایی و حذف 3دهک بالای درآمدی از فهرست یارانهبگیران اقدام کند. این الزام در سالهای گذشته نیز وجود داشت اما امسال با توجه به چرخش دولت در ماجرای توزیع کمک معیشتی و حذف 3 دهک درآمدی بالا در این طرح احتمالاً بهصورت جدیتری دنبال خواهد شد.
۷۴ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی
دولت در لایحه بودجه سال آینده مجموعاً 250هزار میلیارد تومان یارانه در تبصره هدفمندی یارانهها پیشبینی کرده است که ۷۴ هزار میلیارد تومان از آن به توزیع یارانههای نقدی و حمایت معیشتی خانوارها اختصاص مییابد. اگر قرار باشد بعد از حذف 3 دهک درآمدی بهصورت یکسان میان 60میلیون ایرانی نیازمند توزیع شود، سرانه هر نفر در سال آینده بیش از یکمیلیون و 233هزار تومان خواهد بود. البته یارانهها بهصورت خانواری توزیع میشود و خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی با ضریب بالاتری درآمد میگیرند.