به گزارش بنکر (Banker)، در بین املاک تجاری گزینههای مناسب زیادی برای خرید پیدا میشود. ۵۴۰ شعبه بانک در سراسر کشور برای واگذاری به مزایده گذاشته شده است که ۸۰ مورد آن به استان تهران اختصاص دارد. در بین آنها میتوان به یک شعبه بانک در خیابان انقلاب، خیابان نامجو تهران اشاره کرد که ۵۰ مترمربع همکف تجاری است و ۷۰ متر زیر زمین و یک نیم طبقه ۸۳ متری دارد. قیمت کارشناسی برای این شعبه بانک هفت میلیارد تومان اعلام شده که هر مترمربع آن میشود متری ۲۳ میلیون تومان. یک مورد دیگر در شهر اصفهان به یک شعبه بانک در خیابان شمسآبادی اختصاص دارد. این ملک تجاری زمین ۴۸۷ متری و زیربنای ۴۹۸ متری دارد. مبلغ کارشناسی برای فروش این شعبه بانک، هشت میلیارد و ۴۸۰ میلیون تومان اعلام شده و با این حساب هر مترمربع آن ۱۷ میلیون تومان است.
علاوه بر شعبه بانک، حدود ۳۵۰ مورد مغازه در سراسر کشور به مزایده گذاشته شده است. برای نمونه یکی از مغازههای تجاری امامزاده عبداله همدان که ۵۳ مترمربع زیربنا دارد، ۸۰۷ میلیون تومان قیمتگذاری شده است. با این حساب قیمت هر مترمربع این مغازه ۱۵ میلیون تومان درمیآید.
یک مغازه ۲۵ متری در پاساژ پیروز، واقع در خیابان پامنار تهران با قیمت کارشناسی ۸۱۲ میلیون تومان به مزایده گذاشته شده است. جستجو در بین ۴۰ مغازهای که در تهران از بین اموال مازاد بانکها برای فروش گذاشته شده است، نشان میدهد یکی از این موارد به ملک تجاری ۵۷۰ متری در خیابان آصف واقع در منطقه ۱ تهران است. مبلغ کارشناسی در نظر گرفته شده برای این ملک ۳۴ میلیارد تومان است و با این حساب هر مترمربع زیربنای تجاری حدود ۶۰ میلیون تومان در نظر گرفته است. باید توجه داشته باشید که املاک مسکونی در این منطقه با چنین قیمتی فروخته میشوند.
علاوه بر مغازه، چند مورد کارگاه هم در بین اموال مازاد بانکها که به مزایده گذاشته شدهاند، به چشم میخورد. از نمونه آنها میتوان به یک واحد کارگاهی در خیابان کارگر جنوبی تهران اشاره کرد. این کارگاه در یک زمین دو هزار و ۲۰۰ متری با زیربنای هزار و ۵۷۰ مترمربع ساخته شده و به صورت شش دانگ به فروش میرسد. مبلغ کارشناسی برای این کارگاه تجاری چهار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
چگونه در حراجی بانکها صاحبخانه شویم؟
شاید خبر نداشته باشید، اما همین الان یک حراجی بزرگ ملکی با ارقام میلیاردی در جریان است که هدف آن را فروش اموال مازاد بانکها میدانند. این املاک مازاد بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار قرار بود ظرف دو سال به فروش برسد، اما حکم قانونی کار در اردیبهشت سال ۱۳۹۴ تصویب شد تا کلیه بانکهای دولتی و خصوصی از همان تاریخ مکلف به واگذاری اموال مازاد خود ظرف سه سال شوند.
تا همین امسال هشت هزار میلیارد تومان از املاک و سهام مازاد بانکهای دولتی و خصوصی، به فروش رفته بود و در یک سال اخیر نیز ۱۱ هزار میلیارد تومان از اموال به فروش رسیده بااین حال آماری دقیق و شفاف از اموال مازاد بانکی وجود ندارد و بخشی دیگری از اموال بانکی هنوز ارزشگذاری نشدهاند.
وزارت اقتصاد و دارایی تمام اطلاعات املاک مازاد بانکی را در یک سامانه برای دسترس عموم قرار داده تا فعالان اقتصادی و علاقمندان برای خرید این املاک مازاد اقدام کنند.
دسترسی به این سامانه در نشانی fam-bank.com امکانپذیر است. جایی که میتوان اطلاعات مربوط به هر کدام از املاک مازاد بانکها را مشاهده کرد. یکی دیگر از انگیزههای شرکت در این حراجی میتواند نحوه تسویه و پرداخت باشد؛ بانکها طبق مصوبه هیات دولت مجبور هستند ۲۰ درصد پیش پرداخت بگیرند و اموال را سه ساله واگذار کنند.
در روزهای آینده شاید این امکان بهوجود بیاید که از خریداران، پیشپرداخت کمتری دریافت شود یا حتی مشتری بتواند از دم قسط تسویه کند.