به گزارش بنکر، کالیبرا در وبسایت خود تبلیغ میکند که «لیبرا» راهی است برای ارسال و دریافت «چندثانیهای» پول در داخل یا خارج از کشورها و با چند کلیک ساده، «یک ارز جدید جهانی بر روی یک شبکه جهانی».
فیسبوک در آگهیهای خود مینویسد که با لیبرا «به همان آسانی که با پیامرسانها پیام میفرستید پول بفرستید یا برداشت کنید».
کالیبرا به شکل یک اپلیکیشن واحد بر روی تلفنهای هوشمند قابل نصب خواهد بود و فیسبوک قصد دارد دکمهای را نیز برای کالیبرا در داخل پیامرسان فیسبوک و محصولات واتساپی خود قرار دهد. فیسبوک قصد دارد بعداً کالیبرا را در سراسر رشتهاپلیکیشنهای خود در دسترس قرار بدهد؛ ازجمله اپلیکیشنهایی برای خرید از طریق اینستاگرام یا تحویل اتاق هتل توسط مسافران. «لیبرا» از این نظر با دیگر رمزارزها (مثل بیتکوین) متفاوت است که یک تیم مدیریتکننده (کالیبرا) دارد.
اتحادیه «لیبرا»
«لیبرا» دارای 28 همموسس است که کمپانیهای مطرحی چون مسترکارت، پی پال (PayPal)، ویزا، Ebay، اسپاتیفای، اوبر، لیف، ودافون و البته خود فیسبوک را شامل میشود. این اتحادیه برای مدیریت و گسترش «لیبرا» تاسیس شده که بر مبنای شبکه بلاکچین توسعه یافته و توسط یک صندوق دارایی به نام «صندوق لیبرا» پشتیبانی میشود. یکی از اهداف اصلی این گروه پشتیبانی ارز دیجیتال لیبرا به وسیله داراییهای واقعی است.
لیبرا به فیسبوک محدود نخواهد بود و این اتحادیه امیدوار است پس از راهاندازی رسمی آن، از طریق فراهم کردن سرویسهای مالی برای افرادی که به بانک دسترسی ندارند، میلیاردها دلار سرمایه جذب کند.
با اینکه فیسبوک نقشی کلیدی در توسعه شبکه بلاکچین «لیبرا» و «اتحادیه لیبرا» داشته، قدرت تصمیمگیری نهایی در اختیار کل اتحادیه خواهد بود. تعهدات، مزایا و الزامات مالی تمام اعضا نیز مشابه است. این موضوع خیال افرادی را که به فیسبوک اعتماد کافی ندارند تا حدودی آسوده خواهد کرد. با این حال «کالیبرا» به عنوان یکی از زیرمجموعههای فیسبوک باقی خواهد ماند. این کمپانی برنامه دارد در ابتدا کیف پول «کالیبرا» را به عنوان جزیی از برنامههای واتساپ و پیامرسان فیسبوک عرضه کند، و اپلیکیشن مستقل آن هم سال 2020 منتشر خواهد شد.
مبنای ارزشگذاری «لیبرا» چیست؟
«لیبرا» برای عرضه در سال ۲۰۲۰ در حال آماده سازی است. فیسبوک علیرغم فشارهای زیاد از جانب قانونگذاران سراسر جهان، از پروژه ارز دیجیتال خود پردهبرداری کرده و ارزهای موجود در سبد ذخیره لیبرا را معرفی کرده است.
طبق گزارش وبسایت خبرگزاری اشپیگل آلمان، فیسبوک بیان کرده که ذخیره «لیبرا» شامل ۵ ارز سنتی مهم خواهد بود. این ارزهای سنتی شامل دلار آمریکا با در اختیار داشتن ۵۰ درصد ذخیره، یورو با ۱۸ درصد، ین ژاپن با ۱۴ درصد، پوند انگلیس با ۱۱ درصد و دلار سنگاپور با ۷ درصد است. پس از تنشهای اخیر بین آمریکا و چین، مشخص شده بود که یوان در این سبد ذخیره جایی نخواهد داشت. اعلام رسمی ارزهای سنتی موجود در این ذخیره به معنای آن است که «لیبرا» با واحد ارزهای سنتی پشتیبانی میشود. از این رو «لیبرا» فقط به اندازه سرمایه ارزهای سنتی ذخیره خود میتواند توکن صادر کند. «لیبرا» توسط اتحادیه لیبرا در سوییس مدیریت خواهد شد که شامل چند شرکت نظیر فیسبوک، ویزا، مسترکارت، eBay و اوبر است.
پیپال از حضور در لیبرای فیسبوک کنارهگیری کرد!
پیپال(PayPal) از دیگر موسسان اتحادیه لیبرا بود که چندی پیش اعلام کرد از این بنیاد خارج میشود و همکاری خود را با آن قطع میکند. در بیانیه این شرکت آمده است: ما هم چنان حامی و پشتیبان چشمانداز لیبرا باقی میمانیم و به دنبال ادامه برقراری ارتباط برای همکاریهای آینده با یکدیگر هستیم. فیسبوک یکی از شرکای استراتژیک قدیمی و ارزشمند پیپال است و در جنبهها و مسائل مختلف به شراکت و حمایت از فیسبوک ادامه خواهیم داد.
مشکلات بزرگ فیسبوک
قانونگذاران کشورهای مختلف از همان هفته اول راهاندازی «لیبرا» نسبت به این پروژه ابراز نگرانی کردهاند. به گفته آنها این نوع پول میتواند بر نظام مالی فعلی کشورها تأثیر بگذارد، برای پولشویی استفاده شود و حریم شخصی افراد را نقض کند.
یک مقام ارشد وزارت خزانهداری آمریکا که در روزهای اخیر برای بحث در مورد رمزارزها و از جمله «لیبرا» به سوئیس رفته نیز از نگرانی خود نسبت به ارز دیجیتالی فیسبوک سخن گفته است. کمی پس از دیدار او با مقامهای آن کشور، مقامات سوئیس گفتند که «لیبرا» قرار است چیزی فراتر از یک سیستم پرداخت معمولی شود و بنابراین باید شروطی را که در حالت عادی برای بانکها وضع میشود برآورده کند. فیسبوک قول داده است که از دادههای دریافتی در مورد افراد از طریق «کالیبرا» برای امور تبلیغاتی استفاده نکند.
با تمام این توصیفات، فیسبوک چندی پیش به مانع بزرگی در اجرای پروژه خود برخورد کرد. وزیران دارایی فرانسه و آلمان گفتند که «لیبرا» را تهدیدی برای مصرفکنندگان، ثبات مالی بازار و حتی حاکمیت پولی کشورهای اروپایی میدانند و خواهند کوشید جلوی رواج آن در اروپا را بگیرند.
هشدار سیاستمداران آمریکا به شرکای تجاری «لیبرا»ی فیسبوک
به نظر میرسد که سه کمپانی Visa، Mastercard و Stripe، پس از دریافت هشدارنامه از سوی سیاستمداران آمریکا، درباره مشارکت خود در پروژه رمز ارز فیسبوک تجدیدنظر خواهند کرد.
نامهای از سوی دو سناتور آمریکایی به شرکای «لیبرا»ی فیسبوک یعنی ویزا، مسترکارت و استرایپ ارسال شده است. در نامه سنا نوشته شده: «مشکلات فیسبوک مشکلات شما نیز خواهند بود». در این نامه آنها با تحت فشار گذاشتن این سه غول خدمات پرداخت، بر پیامدهای قانونی رمز ارز «لیبرا» تاکید کردهاند.
این خبر در حالی منتشر میشود که از شایعاتی مبنی بر دلسردی شرکتها از مشارکت در رمز ارز «لیبرا» حدود یک هفته گذشته است. شرکت پیپال که از اعضای سابق انجمن «لیبرا» بود، با اعلام هراس خود از پیامدهای قانونی احتمالی این رمز ارز در هفته گذشته رسما از آن خارج شد.
در جدیدترین نامه این سناتورها نوشته شدهاست: هماکنون فیسبوک با مشکلات عظیمی از قبیل نقض حریم شخصی، دخالت در انتخابات، تبعیض، گمراهسازی و کلاهبرداری دست و پنجه نرم میکند و تابهحال نتوانسته است بر آنها غلبه کند؛ لازم است بدانید هرگونه ضعف در سیستم مدیریتی فیسبوک شامل حال شما نیز خواهد شد و این احتمال وجود دارد که شما نیز نتوانید موفق به غلبه بر آنها شوید.
شرود براون، سناتور ارشد دموکرات در کمیته بانکداری مجلس، یکی از نویسندگان این نامه است. دیدگاه این کمیته نسبت به رمز ارز «لیبرا» کاملا منفی و بدبینانه است و طی جلسات متعددی مدیران را برای تصمیمات خود در قبال آن مورد استنطاق و پرس و جو قرار داده است.
بنظر براون، بیاعتمادی حاکم بر فیسبوک گریبانگیر فعالیتهای اقتصادی آن نیز میشود. براون در این زمینه اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از کشورهای دنیا به دقت فعالیتهای فیسبوک را بررسی میکنند و من بعید میدانم «لیبرا» تا قبل از سال ۲۰۲۳ بتواند شروع به کار کند.