آیا بانک ها با وضعیتی که دارند میتوانند خود را از چالش هایی که اکنون با آن دست و پاگیرند، نجات دهند؟
افزایش قیمت بنزین، با وجود همه تلاش های دولت برای عدم افزایش سطح عمومی قیمت ها، اعمال نظارت و کنترل بازار، تورم را تا اندازه ای افزایش خواهد داد. در شرایطی که نرخ بهره بانکی کمتر از نصف تورم است، از نظر اقتصادی و منطق مالی، کاهش نرخ سپرده ها هیچ توجیهی ندارد و برعکس ممکن است به اشتعال دیگر بازارها بینجامد.
تغییر نرخ بهره سپرده، زمینه ساز خروج سرمایه های خرد مردم از حساب ها و ورود به دیگر بازارهاست. در شرایطی که دولت برای آرامش بازارها تلاش می کند و تا اندازه ای هم موفق عمل کرده است، اعمال سیاست کاهش نرخ بهره مخاطرات بسیاری دارد. به همین دلیل بعید است بانک مرکزی آن را در دستور کار قرار بدهد.
اکنون مشکل اقتصاد ما، نرخ بهره نیست. مشکل، بانک ها و نظام بانکی است. بانک های ما درمانده شده اندو حجم مطالبات معوق و دارایی های منجمد آن ها به اندازه ای رسیده که نمی توانند نفس بکشند. پرداخت هزینه های جاری و سود سپرده ها برای بانک ها سخت شده و چه بسا آن را از اصل سپرده پرداخت می کنند.
وضعیت نظام بانکی ایران خوب نیست اما انتظار دارند اقتصاد را بانک ها نجات بدهند که از نظر من، بعید است. یک دلیل عمده در رشد بورس و رشد قیمت سهام زیان ده، هجوم سرمایه ها به این بازار است که از مشکلات بانک ها نشات می گیرد. باتوجه به این شرایط دستکاری نرخ بهره بانکی هیچ دردی را از بانک ها دوا نمی کند. حل مشکلات امروز به راه حل های اساسی نیاز دارد.
مجامع امسال بانک ها، مجامع سختی خواهد بود و ممکن است با اعتراض سهامداران بانک های خصوصی همراه شود. در این شرایط دستکاری دستوری نرخ بهره مشکلات را بیشتر می کند.