به گزارش بنکر (Banker)، مرتضی عزتی درباره سرنوشت بازار ارز پس از انتخابات ریاستجمهوری امریکا و برنده شدن بایدن در این انتخابات، به ایلنا اظهار کرد: بخشی از افزایش نرخ ارزهای خارجی مانند دلار بهعلت عوامل غیراقتصادی از جمله عوامل سیاسی و انتظاراتی بوده است.
در ایران اگر فقط عوامل اقتصادی در نرخ ارز دخیل بودند، نرخ دلار نباید به بیش از ۱۵ هزار تومان میرسید. وی ادامه داد: در این مدت به هر حال سایر عوامل بر بازار ارز دخالت داشته و تاثیرگذار بودند؛ بهویژه برخی از عوامل خارجی و سودجویان و فرصتطلبان که جو را برای سوء استفاده مناسب دیدند و به شیوههای مختلف مانند جوسازی در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی به افزایش نرخ دلار دامن زدند.
البته انتظارات منفی که در ذهن مردم و فعالان اقتصادی وجود داشت، باعث افزایش بیسابقه نرخ دلار شد. بسیاری از فعالان اقتصادی و مردم در ایران تصور میکنند ترامپ بوده که فشارهای شدید علیه ایران اعمال میکرده و اگر فرد دیگری بهعنوان رئیسجمهوری امریکا انتخاب شود، فشار بر ایران کاهش مییابد.
تجربه نشان داده دموکراتها تندروی کمتری علیه ایران و کشورهای دیگر داشتند و براساس این تجربه که به احتمال قوی تکرار میشود، فشارهایی که بایدن و همراهانش وارد خواهند کرد، کمتر از دوره ترامپ خواهد بود. امروز میبینیم که برای ارز آتی با نرخ ۲۰ هزار تومان مشتری وجود ندارد و احتمالا با نرخ ۱۸ هزار تومان هم دلار مشتری نخواهد داشت. این مسئله این پیام را میدهد که تصور فعالان اقتصادی این است که نرخ دلار به کمتر از ۲۰ هزار تومان میرسد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا این ریزش نرخ ارز مقطعی است یا تا چه زمانی ادامه دارد، اظهار کرد: معتقدم جو حاشیهای ممکن است در کوتاهمدت نرخ دلار را بهویژه در فروشهای آتی تا ۱۵ هزار تومان هم کاهش دهد، اما در واقعیت، پس از اینکه آقای بایدن اعلام کند رئیسجمهوری شده و بر صندلی تکیه کند نرخ ارز تا حدودی به تثبیت میرسد و ممکن است در این مدت با شکایت جمهوریخواهان نوسانانی داشته باشد. اما در هر حال نرخ ارز بسیار کمتر از ۲۶ هزار تومان روزهای گذشته خواهد بود.
وی ادامه داد: اگر بایدن سیاستهای مثبتی در مقابل ایران اعلام کند، نه حتی برگشت به برجام و در حد گفتمان برای مصالحه، احتمال اینکه دلار در نرخ کمتر از ۱۵ هزار تومان تثبیت شود، وجود دارد. اگر بایدن راه ترامپ را در پیش نگیرد، نرخ دلار هیچ وقت به ۳۰ هزار تومان برنمیگردد.
چسبندگی قیمت
عزتی درباره علت کاهش نیافتن نرخ دلار نیمایی گفت: یک قاعده کلی مبنی بر چسبندگی قیمتی در ذهن فعالان اقتصادی وجود دارد. برخی از فعالان اقتصادی دلار را با نرخ ۲۵ هزار تومان خریداری و معامله کردهاند یا مابهازایی بابت ۲۵ هزار تومان دادهاند و حالا حاضر نیستند کمتر از آن بفروشند. این کارشناس اقتصادی افزود: مشابه این امر در بازارهای دیگر هم وجود دارد. برای مثال واردکنندهای کالایی را با دلار ۲۵ هزار تومانی وارد کرده و حالا که نرخ دلار به ۲۰ هزار تومان رسیده در برابر کاهش نرخ مقاومت میکند.