با پیشرفت تکنولوژی و فناوریهای نوین، تأثیرات قابل توجهی بر کیفیت زندگی انسانها و همچنین بر بازار کار ایجاد میشود.
به گزارش بنکر (Banker)، بر اساس گزارشهای جدید، برخی مشاغل در آینده به دلیل توسعه علم و فناوری، با کاهش تقاضا روبهرو خواهند شد در حالی که مشاغل جدیدی نیز به تبع این تغییرات به وجود خواهند آمد.
برآورد مجمع جهانی اقتصاد نشان میدهد که تا سال ۲۰۲۵، حدود ۷۱ میلیون شغل به دلیل تأثیرات تکنولوژیکی از بین خواهند رفت، در مقابل این روند، ایجاد ۷۸ میلیون شغل جدید نیز پیشبینی میشود.
تحلیلگران حوزه کار بر این باورند که تغییرات در تکنولوژی، سبب حذف تدریجی بسیاری از مشاغل سنتی و ظهور مشاغل جدید خواهد شد.
پیشبینی دقیق مشاغل آینده در کشور ما چالشبرانگیز است
علی حسین شهریور، کارشناس حوزه کار تأکید کرد که پیشبینی دقیق مشاغل آینده در کشور ما به دلیل پیچیدگیهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دشوار است.
با این حال، توسعه فناوریهایی چون هوش مصنوعی، اتوماسیون و دیجیتالسازی، زمینهساز ایجاد مشاغل نوین خواهد بود.
وی همچنین به تغییر ساختار اقتصادی کشور از اقتصاد دولتی به سمت اقتصاد بازار و خصوصیسازی اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که این تغییرات منجر به ایجاد مشاغل جدید در بخش خصوصی شود.
او همچنین تصریح کرد که تحریمها و سیاستهای بینالمللی بر بازار کار تأثیرگذار خواهند بود.
تحولات جمعیتی نیز میتواند بر تقاضا برای برخی مشاغل خاص اثر بگذارد.
به گفته شهریور، مشاغل ساده که قابلیت اتوماسیون دارند، مانند برخی مشاغل تولیدی و اداری، با کاهش تقاضا روبهرو خواهند شد.
این مشاغل شاهد رشد چشمگیری خواهند بود
مشاغل مرتبط با فناوری نظیر برنامهنویسی، هوش مصنوعی، امنیت سایبری و طراحی وب، شاهد رشد چشمگیری خواهند بود.
تکنولوژیهای کلیدی که پایهگذار انقلاب صنعتی چهارم هستند، شامل شبیهسازی، بیگ دیتا، هوش مصنوعی، واقعیت افزوده، رباتهای خودکار، یکپارچهسازی سیستمها و… میباشند.
با توجه به اینکه بسیاری از مشاغل آینده بر محور فناوری اطلاعات و اینترنت شکل خواهند گرفت باید زیرساختهای لازم برای مشاغل نوظهور را فراهم آوریم.