یک اقتصاددان گفت: روند سینوسی قیمتها طی ۴۵ سال گذشته نشان میدهد که ریال در برابر دلار بیش از ۸۰۰۰ برابر کاهش ارزش داشته است.
به گزارش بنکر (Banker)، محمود جامساز، با اعلام این خبر افزود: میانگین رشد تورم در ۴۰ سال منتهی به ۱۳۹۸ حدود ۲۰ درصد و در ۴ سال اخیر بیش از ۴۰ درصد بوده است.
او اظهارداشت: علل سرگردانیها و ناکامیهای جامعه در جدال با کاهش ارزش پول و قدرت خرید در سیاستهای غیر علمی و بی خردی سیاست گذاران از یک سو و ساختار معیوب اقتصاد سیاسی رانتی کشور است.
به گفته وی در کشور ما علت العلل بروز و ظهور تورم، ناترازی بودجههای سالیانه است که تأمین کسری آنها کشور را با افزایش پایه پولی و نقدینگی و تورم مزمن دو رقمی روبه رو ساخته است.
مقصران کاهش ارزش پول
جامساز ادامه داد: کاهش ارزش پول در ایران بحث جدیدی نیست و بر اساس سیاستگذاریهای اقتصادی اعم از مالی، پولی و ارزی، طی سالیان طولانی توسط دولتها و بانک مرکزی فاقد استقلال ایجاد شده.
وی افزود: روند کاهش ارزش پول یکی از تهدیدات اصلی در سرگردانی نقدینگی و افزایش تورم است و در حقیقت تورم را معنا و تعریف میکند.
چالش نرخ بهره بانکی کم
این اقتصاددان تصریح کرد: نکته قابل توجه آن که همواره نرخ بهره بانکی کمتر از نرخ تورم بوده و سیاستگذار پولی را در افزایش نرخ بهره متناسب با تورم به سبب نتایج رکودی آن بر اقتصاد با چالش روبروکرده است.
به گفته او، در چنین شرایطی سپرده گذاران متضرر میشوند، زیرا به ازای اختلاف نرخ تورم و سود سپرده، از ارزش پول آنان کاسته میشود.
وی به تابناک گفت: در جستجوی بازارهای دیگری هستند تا حداقل ارزش پول خود را در برابر تورم حفظ کنند و در حد امکان از سودی هر چند مختصر برخوردار شوند.
دلایل ورود سرمایه ها به سایر بازارها
جامساز خاطرنشان کرد: چرایی انگیزه مردم برای ورود به سایر بازارها برای بهرههای چندین برابر سود بانکی رو به گسترش بوده که این روزها، محل فرود پس اندازهای مردم است.
بازار ارز و طلا از دیگر بازارهای محل ورود سرمایههای سرگردانی است که مورد عنایت و توجه افرادی است که اندوختهها یا مازاد بر درآمد خود را به منظور جلوگیری از کاهش ارزش به آن تبدیل میکنند.
به گفته این اقتصاددان، بالا گرفتن انتظارات تورمی علاوه بر عوامل بنیادین، اسباب افزایش قیمت طلا و ارز را فراهم میکند و بر نرخ تورم میافزاید.