به گزارش بنکر (Banker)، اگر به اول هفته برگردیم میبینیم بعد از یکی دو هفته تثبیت قیمت دلار محدوده ۱۵ هزار و ۴۰۰ تومان، از روز شنبه این محدوده شکسته شده و روز به روز شاهد افزایش ۲۰۰ تومانی قیمت دلار هستیم. اتفاقی که این بار بانک مرکزی آن را گردن دلالها و سفتهبازها نیانداخته است و این طور که پیداست ماجرا کمی نسبت به گرانیهای قبلی تفاوت دارد.
استراتژی جدید صرافیها در بازار ارز
صرافیها دیروز به طور ناگهانی قیمت انواع ارز را به شکل چشمگیری افزایش دادند. از اول هفته قیمت فروش دلار روی تابلوی صرافیهای بانکی ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان بود، اما دیروز این رقم به ۱۵ هزار و ۶۵۰ تومان افزایش پیدا کرد. این مورد در حالی اتفاق افتاد که همچنان نرخ خرید در همان محدوده ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان باقی مانده بود. با این حساب میتوان گفت: اختلاف نرخ خرید و فروش دلار در صرافیها دیروز به ۸۵۰ تومان رسید که چندان اتفاق معمولی نیست. امروز هم استراتژی صرافیها ادامه دارد. آنها نرخهای روی تابلو را ۱۰۰ تومان دیگر بالا بردهاند و به ۱۵ هزار و ۷۵۰ تومان رساندهاند. همراه آن قیمت خرید دلار هم به ۱۴ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است. مورد افزایش قیمت ارز در صرافیها محدود به دلار نیست. یورو هم به همچین سرنوشتی دچار شده است. از اول هفته قیمت فروش یورو در بازار رسمی ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان بود، اما دیروز به طور ناگهانی این نرخ ۶۵۰ تومان افزایش پیدا کرد و به ۱۷ هزار و ۳۵۰ تومان رسید. امروز هم صرافیها یورو را ۱۷ هزار و ۴۵۰ تومان میفروشند.
چرا صرافیها نرخ را بالا بردند؟
عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی درباره اقدام صرافیها میگوید بالا بردن نرخ فروش ارز صرافیها یک استراتژی برای کنترل بازار ارز بوده. این روزها با توجه به اثرات شیوع ویروس کرونا، عملا تقاضای واقعی برای خرید ارز در صرافیها وجود ندارد. با این حساب تا حدودی میتوان گفت: اغلب تقاضا برای خرید ارز از طرف دلالها است. برای همین صرافیها نرخ فروششان را بالا بردهاند تا دلالها نتوانند از خرید و فروش ارز صرافیها سود به جیب بزنند.
همتی در یادداشت اینستاگرامی خود میگوید «صرافیهای بانکی که تاکنون در کنار و همراه بانک مرکزی بوده و وظیفه بازارسازی را بر عهده دارند امروز به درستی تصمیم گرفتند بدون تغییر قابل توجه نرخ خرید ارز برای از بین بردن آربیتراژ نرخ فروشی خود را افزایش داده و به تدریج آن را به نرخ تعادلی برگردانند. بانک مرکزی در دو سال گذشته با مدیریت اصولی و علمی و توجه جدی به عوامل شکل دهنده عرضه و تقاضای ارز علیرغم طوفان حوادث طبیعی سیاسی نظامی روانی و تبلیغاتی و در شرایط اعمال فشار حداکثری دولت آمریکا توانسته است ثبات بازار ارز را حفظ کند واز این پس نیز سیاست خود را با قدرت هر چه بیشتر ادامه خواهد داد.»
تاثیر اقدام صرافیها در بازار آزاد
بازار آزاد به اقدام صرافیها برای بالا بردن ناگهانی نرخها واکنش نشان داد. افزایش قیمتها روی تابلو، باعث شد دیروز قیمت دلار آزاد به ۱۵ هزار و ۹۱۰ تومان افزایش پیدا کند. در ابتدای روز دلار در بازار حدود ۱۵ هزار و ۷۱۰ تومان فروخته میشد و اقدام صرافیها باعث افزایش ۲۰۰ تومانی قیمت دلار در بازار آزاد شد. امروز هم در ادامه روندی که از اول هفته آغاز شده، قیمت دلار در لحظه نگارش این متن به ۱۶ هزار و ۱۰۰ تومان رسیده و دوباره ۲۰۰ تومان افزایش قیمت پیدا کرده است. یورو دیروز در بازار ۱۷ هزار و ۷۵۰ تومان قیمت خورد که نسبت به روز قبل افزایش ۲۵۰ تومانی را نشان میدهد. در حال حاضر یورو در نزدیکی مرز کانال ۱۸ هزار تومانی قرار گرفته و حدود ۱۷ هزار و ۹۵۰ تومان در بازار آزاد قیمت دارد.
اتفاقات بازار ارز، سکهفروشها را تحت تاثیر قرار داد. آنها که دیدند بازار ارز صعودی شده، سکههایشان را گرانتر قیمتگذاری کردند. طوری که قیمت هر سکه تمام در بازار به شش میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید که تا کنون سابقه نداشته است. اتفاق مهمتر، یکسان شدن قیمت سکه تمام طرح جدید و طرح قدیم بود. به گزارش فرارو، امسال عموما سکههای طرح قدیم با فاصله ۱۰۰ یا ۲۰۰ هزار تومانی از سکههای طرح جدید قیمتگذاری میشدند، اما دیروز فعالان بازار سکه هر دو را شش میلیون و ۳۰۰ هزار تومان فروختند. این رقم نسبت به روز قبل ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. باید توجه داشته باشید که امروز قیمت سکه در بازار آزاد کمی عقبنشینی کرده است. سکه تمام طرح جدید در این بازار شش میلیون و ۲۵۰ هزار تومان قیمت دارد. طلافروشیها که بازار رسمی سکه را تشکیل میدهند، دیروز و امروز سکه را همچنان شش میلیون تومان قیمتگذاری میکنند.