به طور کلی قیمت دلار آمریکا متاثر از جریان عرضه و تقاضا و نرخ تورم است؛ با این حال پیامهای سیاسی نیز که انتظارات آینده را میسازد بر قیمت دلار اثرگذار است.
به گزارش بنکر (Banker)، در چنین شرایطی به نظر میرسد ارائه پیامهای سیاسی بعد از برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری که حاوی کاهش تنشهای سیاسی است، مهمترین دلیل نزول قیمت دلار است.
این پیامهای سیاسی در عین حال میتواند اثرات اقتصادی معناداری هم بر قیمت دلار داشته باشد، چرا که هر نوع افزایش جریان ورود ارز به کشور تحت تأثیر کاهش تنشهای سیاسی میتواند طرف عرضه دلار را به نفع تقاضا تقویت و زمینههای واقعی کاهش قیمت دلار را فراهم کند.
به زعم کارشناسان، چنانچه شرایطی ایجاد شود که حجم صادرات افزایش یابد و تراز تجاری کشور مثبت شود جریان ورود ارز به کشور تقویت میشود و این موضوع میتواند اثر عمیقی بر قیمت دلار داشته باشد و منجر به کاهش معنادار این ارز خارجی شود.
دلایل نزول دلار
برخی کارشناسان همچنین بر این باورند که انعقاد پیمانهای پولی دوجانبه ایران با سایر کشورها نیز میتواند از نقش دلار در مبادلات ارزی کشور کم کند و این موضوع نیز میتواند فشار تقاضا برای دلار آمریکا را کاهش دهد.
سیدکمال سیدعلی، معاون اسبق ارزی بانک مرکزی درباره آینده قیمت دلار میگوید: اگر بتوانیم روابط بینالمللی را به سمتی ببریم که فروش نفت بیشتری هم داشته باشیم، بانک مرکزی در کنترل ارز موفقتر خواهد بود.
او همچنین به موضوع کسری بودجه اشاره میکند و توضیح میدهد: بحث کسری بودجه نیز که از مشکلات کلان اقتصاد کشور است، باید حل شود تا بانک مرکزی با مدیریت مناسب خود، به موفقیت بیشتری در کنترل تورم برسد.
به گفته او اگر تورم به زیر ۲۰درصد برسد، کنترل کامل نرخ ارز برای بانک مرکزی میسر میشود.
محمدواعظ برزانی، عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان نیز میگوید: قیمت ارز از طریق تنظیم مولفههای ساختاری و اساسی ازجمله نرخ رشد نقدینگی مدیریت میشود.
بخش دیگری از مدیریت بازار ارز از طریق تنظیم مولفههای ساختاری یا اساسی بازار انجام میشود که این عامل در کشور ما نرخ رشد حجم پول است.
به گفته او همچنین باید با حملات سوداگرانه سازماندهی شده در شرایط خاص سیاسی و اقتصادی مقابله کرد.