به گزارش بنکر (Banker)، صندوق بینالمللی پول قبلا در گزارشی اعلام کرده بود ذخایر ارزی در دسترس ایران از ۱۲۲٫۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ به ۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ رسیده است. فروردین امسال نیز مایک پومپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا مدعی شده بود از هنگام بیرون آمدن از برجام و در نتیجه کارزار فشار حداکثری بیش از ۹۶ درصد ذخایر ارزی ایران، از بین رفته است.
هرچند آمار دقیقی از اثر تحریمها بر میزان ذخایر ارزی ایران وجود ندارد اما میتوان گفت کاهش درآمدهای نفتی در نتیجه تحریمها به کاهش بخشی از ذخایر ارزی ایران منجر شده و این موضوع روند قیمتها را در بازار آزاد تحتتأثیر قرار داده است.
به همین دلیل احیای برجام و رفع تحریمها میتواند به بهبود درآمدها و ذخایر ارزی ایران و افت قیمت دلار منجر شود. به همین دلیل روز گذشته و ساعاتی بعد از پایان روز نخست مذاکرات هستهای در وین، بازار ارز به این رویداد واکنش نشان داد و بهدلیل مخابره اخبار امید بخش، روی موج نزول قرار گرفت بهطوری که قیمت هر دلار آمریکا که روز دوشنبه تا مرز 29هزارو 530تومان پیشروی کرده بود، دیروز در ابتدای صبح، تا 400تومان کاهش یافت و درنهایت تا بعد از ظهر با 530تومان کاهش، معادل 1.8درصد، در آستانه نزول به کانال 28هزار تومان قرار گرفت.
با وجود این نزول تردیدها همچنان در بازار ارز پابرجا بود و این موضوع جلوی عرضه بیشتر و کاهش قیمت دلار به زیر مرز 29هزار تومان را گرفت. آن دسته از فعالان بازار ارز که با همشهری گفتوگو کردهاند، میگویند؛ سرمایهگذاران بهدلیل نااطمینانی نسبت به آینده مذاکرات، بسیار محتاط عمل میکنند. همزمان با افت ارزش دلار بازار طلا و سکه هم به مذاکرات هستهای واکنش نشان داد.
دیروز قیمت هر سکه طرح جدید با 100و سکه طرح قدیم با 150هزار تومان کاهش مواجه شد. قیمت طلای آب شده هم که در روزهای گذشته شیب صعودی پیدا کرده بود 55هزار تومان کاهش یافت و به 5میلیون و 430هزار تومان رسید.
واکنش بورس
بهدنبال بازار ارز، بازار سهام هم دیروز به مذاکرات هستهای واکنش نشان داد. اگرچه شاخص کل بورس تهران در مبادلات روز گذشته با افت اندکی مواجه شد اما معاملات روز گذشته بازار سهام نمایانگر تغییرات عمدهای بود؛ در مبادلات روز گذشته توجه معاملهگران به صنایع برجامی، یعنی صنایعی که از رفع تحریمها اثر زیادی میپذیرند، بیشتر شد.
آمارها نشان میدهد: در دادوستدهای روز گذشته حجم معاملات گروه بانکداری به شکل محسوسی افزایش یافت و سهام بانکها با صف خرید مواجه شدند. در طول چند سال گذشته صنعت بانکداری در خط مقدم تحریمها قرار داشته و بسیاری از تحریمهای آمریکا بهطور مستقیم این صنعت را نشانه گرفته، به همین دلیل رفع تحریمها میتواند اثر زیادی بر عملکرد این صنعت داشته باشد.
از میان دیگر صنایع برجامی که در مبادلات روز گذشته مورد توجه سهامداران قرار گرفتند، میتوان به گروه خودروسازی، تولید کنندههای پتروشیمی و فلزات اشاره کرد. در مبادلات روز گذشته 40درصد از کل معاملات به دادوستد سهام این 4گروه اختصاص یافت. این آمار نشان میدهد؛ درصورت احیای برجام یا رفع تحریمها، این صنایع از پتانسیل بالایی برای رشد برخوردارند.