در راستای ایجاد اطمینان کافی برای سپردهگذاران ارزی در شبکه بانکی کشور و ایجاد فرصت سپردهگذاری توسط بانکها نزد بانک مرکزی، وفق مقررات و بخشنامههای صادره از سوی بانک مرکزی موارد ذیل مورد تاکید قرار گرفته است:
۱ـ بانکهای عامل در زمان برداشت یا بستن حساب توسط مشتریان، ملزم به پرداخت عین اسکناس ارز هستند.
به عبارت دیگر در صورتی که سپردهگذاری با تحویل اسکناس ارز انجام شده باشد، بانک سپردهپذیر در صورت درخواست سپردهگذار مکلف و متعهد به عودت همان نوع ارز اسکناس بوده و علاوه بر این سود سپرده ارزی آن نیز باید به صورت اسکناس ارز پرداخت شود.
۲ـ بانکها مکلف شدهاند هنگام سپردهپذیری ارزی از مشتریان، در رسید تحویلی به مشتری مواردی نظیر نوع ارز، نحوه وصول ارز از مشتری (اسکناس)، تعهد به بازپرداخت ارز به اسکناس، پرداخت سود به صورت اسکناس را قید کنند. در این ارتباط شایان ذکر است در صورت سپردهگیری ارزی به صورت اسکناس از اشخاص توسط بانکها به نیابت از بانک مرکزی، بازپرداخت اصل و سود مبلغ سپردهگذاری شده از سوی مشتری توسط بانک مرکزی تضمین شده است.
با اطمینان خاطر ایجاد شده برای سپردهگذاران ارزی در قالب بخشنامههای ابلاغی از سوی بانک مرکزی و همچنین خطرات زیاد نگهداری وجوه ارزی به صورت اسکناس، انتظار میرود که این منابع در بانکها سپردهگذاری و نگهداری شوند تا نه تنها ریسک نگهداری فیزیکی ارز به حداقل ممکن برسد، بلکه متقابلآ بازده مطلوب و مناسبی هم به واسطه سپردهگذاری نزد بانکهای عامل عاید آنها شود. از سوی دیگر برای اینکه منابع جمعآوری شده در قالب این نوع سپردههای ارزی برای بانکهای سپردهپذیر بدون استفاده نباشد، بانک مرکزی این فرصت را برای بانکهای عامل ایجاد کرده است که نه تنها هزینههای جمعآوری و نگهداری سپردهارزی را به حداقل برسانند، بلکه با استفاده از این فرصتها منابع ارزی بیمصرف نزد مردم به چرخه اقتصادی کشور بازگشته و در جای خود مورد بهرهبرداری مناسب قرار گیرد.
بر این اساس بیسترین نرخ سود سالیانه سپردهای ارزی یورویی با منشاء حواله و سرسید ۱۲ ماهه ۳.۵ درصد و برای سپردهای ارزی دلاری با منشا حواله سالیانه ۲.۵ درصد است و برای سپرده های درهمی ۱ درصد سود سالیانه پرداخت می شود.
برای سپرده های ارزی با منشاء اسکناس سود پرداختی کمتر است به این ترتیب که برای سپرده های یکساله با منشل اسکناس برای سپرده ای یورویی و دلاری هر کدام ۱ درصد و برای سپرده ای درهمی با منشا اسکناس سودی پرداخت نمی شود.
شرایط افتتاح حساب سپردهای بلند مدت ارزی:
۱- ارز ین ژاپن ٬ پوند انگلستان ٬ و فرانک سوییس ار ارزهای مجاز جهت افتتاح سپردهای بلند مدت ارزی حذف شده است و تمدید سپردهای مفتوحه قبلی امکان پذیر نمی باشد.
۲- امکان افتتاح حساب سپرده (اعم از قرض الحسنه ٬ کوتاه مدت ٬ و بلند مدت ) از محل آورده نقدی مشتری (اسکناس) صرفا با ارزهای دلار و یورو مجاز است.
۳- نرخ سود سپردهای بلند مدت ارزی کمتر از یکسال دلار و یورو با منشاء اسکناس صفر و میزان سود یکساله نیز کاهش یافته است.
۴- افتتاح حساب سپردهای دلار و یورو با مشاء اسکناس صرفا بصورت یکساله امکان پذیر است و در صورت ابطال سپرده قبل از سررسید هیچ گونه سودی به سپرده شما تعلق نمی گیرد.
۵- افتتاح سپرده های دلار و یورو با منشاء حواله صرفا به صورت سه ماهه ٬ شش ماهه٬ نه ماهه٬ و یک ساله امکان پذیر است.
۶-امکان تمدید سپرده های مفتوحه قبلی با منشاء اسکناس سه ٬ شش و نه ماهه میسر نیست.
۷-درصورت ابطال سپردهای دلار و یورو با منشاء حواله قبل از سه ماه هیچگونه سودی به سپرده تعلق نخواهد گرفت.
۸- در صورت ابطال سپرده های دلار و یورو با منشاء حواله بعد از گذشت سه ماه و قبل از سر رسید ۶٬۹ و یکساله سود پرداختی متناسب با زمان سپرده منهای ۰.۲۵ درصد خواهد بود.
۹- افتتاح حساب به ارز درهم با منشا حواله خارجی صرفا به صورت ۶ ماهه و یکساله است.
۱۰-در صورت ابطال سپرده درهم با منشا ء حواله قبل از ۶ ماه هیچگونه سودی به سپرده تعلق نمی گیرد.
۱۱- افتتاح سپرده بلند مدت ارزی با منشا ء داخلی امکان پذیر نیست.
۱۲- افتتاح حساب سپرده بلند مدت ارزی از محل حواله با منشاء بانک های چینی امکان پذیر نمی باشد .در خصوص حواله وارده یورویی دریافتی از منشاء بانک های چینی (کنلن بانک چین و…) صرفا امکان افتتاح حساب قرض الحسنه پس انداز مجاز می باشد.
شرایط افتتاح حساب کوتاه مدت ارزی :
۱- سود سپرده های کوتاه مدت دلار که در حال حاضر با نرخ OVERNIGHT پرداخت می گردد به نرخ ۰.۰۲ درصد (به صورت ثابت ) کاهش یافته است.
۲- سود سپرده های کوتاه مدت یورویی صفر است.
۳- سود حساب های کوتاه مدت به ارز درهم صفر گردیده است و شعب صرفا مجاز به افتتاح حساب های قرض الحسنه پس انداز به ارز درهم از محل حواله با منشا خارجی هستند.