حوزه رمزارز تا کنون متولی و مسئول مشخصی نداشته و این موضوع موجب بروز مشکلات متعدد گردیده است.
به گزارش بنکر (Banker)، با سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی، میتوان به همراه سرمایهگذاری مناسب بخش خصوصی، بسیاری از مبادلات مالی را در شرایط تحریم انجام داد.
با توجه به اختیارات و وظایف قانونی بانک مرکزی در تنظیمگری حوزه رمزپولها (توکنهای معاملاتی)، سند پیشنهادی بانک مرکزی تحت عنوان «چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» در جلسه سیزدهم آذرماه 1403 هیئت عالی بانک مرکزی، با موافقت تمامی اعضا به تصویب رسید.
در این سند مصوب، بر هویت بخشی به موجودیتهای کارگزار رمزپول و نهاد امین به عنوان اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی تأکید شده است. مسئولیت صدور مجوز برای این اشخاص بر عهده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده و تنظیم مقررات و نظارت مؤثر بر سلامت فعالیتهای افراد دارای مجوز نیز توسط بانک مرکزی انجام خواهد شد.
طبق اعلام معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، کارگزاران رمزپول موظف به استفاده از خدمات موجودیتهای نهاد امین دارای مجوز از بانک مرکزی هستند و باید همزمان با اخذ مجوز به عنوان کارگزار رمزپول، نسبت به اخذ مجوز نهاد امین نیز اقدام نمایند.
عضو هیئت عامل بانک مرکزی، رویکرد جدید این بانک در تدوین چارچوب مذکور را کاملاً توسعهمحور خواند و بیان کرد: بانک مرکزی در کنار ایفای وظایف قانونی خود، “انتشار” و “عرضه اولیه” انواع “رمزپول” در داخل کشور را از طریق “محیط آزمون تنظیمگری” مورد تایید بانک مرکزی مجاز اعلام کرده است.
رشد قابل توجه ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر
وزیر اقتصاد نیز در سخنانی به رشد چشمگیر ارز دیجیتال در سالهای اخیر اشاره کرده و اظهار داشت که بانک مرکزی هماکنون معتقد است که باید حوزه معاملات رمز ارز را براساس قانون جدید بانک پیگیری کند. او بر لزوم کنترل آثار منفی ارزهای دیجیتال و تقویت آثار مثبت آنها تأکید کرد.
سید علی حسینی، عضو اتاق بازرگانی ایران، در خصوص مصوبه سند «چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» گفت: با وجود اینکه موج رمزارزها به عنوان نوعی پول و سرمایه سالهاست شروع شده، اما بسیاری از بانکهای مرکزی هنوز نتوانستهاند در این زمینه به درستی سیاستگذاری کنند.
حسینی بر ضرورت دریافت مجوز از بانک مرکزی توسط کارگزاریها تأکید کرده و گفت که نظارت بانک مرکزی به کاهش ریسکها و ابهامات این حوزه کمک خواهد کرد.
او همچنین بر لزوم تنظیمگری و شفافیت بیشتر در حوزه داراییهای دیجیتال تأکید نمود و اظهار داشت که عدم وجود متولی مشخص در حوزه رمزارز سبب بروز چالشهای متعدد شده است، که با سیاستگذاری بانک مرکزی میتوان بسیاری از مبادلات مالی را در شرایط تحریم بهبود داد.