به گزارش بنکر (Banker)، به این ترتیب با نادیدهگرفتن اثر ادغام بانکهای یادشده، رشد نقدینگی در پایان آذرماه۱۴۰۰ نسبت به پایان سال۱۳۹۹ معادل 24.9درصد و در 12ماه منتهی به آذرماه۱۴۰۰ معادل 38.7درصد برآورد شده است.
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد رشد پایه پولی در 12ماه منتهی به آذر امسال به 37.6درصد رسیده، پایه پولی در پایان آذر امسال نسبت به پایان سال۱۳۹۹، رشدی معادل 22.2درصد داشته که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل به میزان 6.7واحد درصد افزایش نشان میدهد. دلیل اصلی روند صعودی پایه پولی در آذرماه رشد خالص سایر اقلام داراییها و بدهیهای بانک مرکزی و مطالبات بانک مرکزی از بانکها بوده است.
بانک مرکزی میگوید: بررسی تورم ماهانه به تفکیک کالا و خدمت نشان میدهد برخلاف چندماه اخیر، اقلام کالایی در این ماه سهم عمده از تورم ماهانه را بهخود اختصاص دادهاند؛ بهگونهای که کالاهای بادوام که نوسان قیمت آنها همبستگی بالایی با نوسان بازار ارز دارد، تورم ماهانه به نسبت بالایی را در آذرماه ثبت کردهاند.
رونمایی از موتور جدید تورم
بانک مرکزی در رونمایی از موتور جدید تورم در اقتصاد ایران به تحلیل دلایل تثبیت نرخ سود بازار بینبانکی در محدوده 21درصد پرداخته و تأکید کرده؛ دلیل اضافه پرش نرخ بهره بینبانکی ناشی از کاهش حجم روزانه معاملات بازار بینبانکی بوده زیرا منابع در دسترس بانکها از شهریور امسال به بعد کاهش یافته است. بانک مرکزی توضیح میدهد علت اصلی کاهش منابع در دسترس بانکها، شکاف بین جریان درآمدی و هزینهای دولت و در نتیجه ناترازی ذخایر بانکها بوده که از ابتدای شهریورماه شروع شده است.
به نوشته همشهری، این برای نخستینبار است که بانک مرکزی از تنگدستی بانکها بهدلیل کسری بودجه دولت و شکاف بین جریان درآمد و هزینه دولت پرده برمیدارد. در گزارش آبانماه این بانک، بهصورت ضمنی به این مسئله اشاره شده بود.
بانک مرکزی در گزارش ماه قبل گفته بود: روند کاهنده متوسط ارزش روزانه معاملات در بازار بینبانکی نسبت به ماههای گذشته به همراه تشدید روند صعودی نرخ سود در این بازار طی آبانماه سالجاری حاکی از کاهش سطح ذخایر مازاد بانکها در بازار بین بانکی به واسطه انتشار اوراق بدهی دولت است که این موضوع در افزایش سهم بدهی بانکها به بانک مرکزی در پایه پولی نیز قابل مشاهده است.