در ماه آذر، به طور معمول به دلیل افزایش ثبت سفارشهای تجاری و تقاضای تسویه معروف به «ژانویه»، بازار ارز نوسانات زیادی را تجربه میکند.
به گزارش بنکر (Banker)، امسال نیز شاهد تغییرات قابل توجهی هستیم که تحلیلگران بر این باورند که اخبار سیاسی و تنشهای ژئوپلتیک نیز بر این نوسانات تاثیرگذار بوده است.
طی دو هفته اخیر، قیمت دلار تا پنج کانال بالا رفته است که دو مورد از این افزایشها به تنها روز شنبه مربوط میشود.
در این روز نوسانات بازار ارز بالا بوده و بازگشایی بازار درهم با افزایش مثبت قیمت، شدت نوسانات را بیشتر کرده است. همچنین قیمت طلا و سکه نیز در این روز همگام با نوسانات بازار ارز دچار تغییراتی شدند.
برخی منابع به مشکل در نقل و انتقال نفت ایران به دنبال تحریمهای آمریکا اشاره کردهاند، که این امر میتواند از دو جنبه به بازار ارز فشار بیاورد.
کاهش عرضه ارز و تاثیر منفی بر انتظارات، دو پیامد احتمالی چنین اخباری هستند. نوسانات قیمت درهم در این شرایط باعث شده که این ارز به عنوان پیشرو در بازار شناخته شود، بطوریکه روز شنبه قیمت درهم با افزایش مثبت به 20 هزار و 300 تومان رسید.
در همین روز، قیمت دلار هرات با افزایش 700 تومانی به 73 هزار و 700 تومان آغاز شد و در میانه روز با تغییرات قیمت درهم، به کانال جدیدی وارد شد.
مرز مهم برای تحلیلگران در بازار ارز هرات 72 هزار و 600 تومان ثبت شده که عبور از آن، نوسانات جدیدی را به دنبال داشته است.
قیمت دلار تهران نیز با افزایش مثبت به 74 هزار و 350 تومان آغاز و با نوسان 950 تومانی به کانال 75 هزار تومان رسید. در این روز، قیمت تتر نیز به قیمت دلار تهران نزدیک شد و معاوضه دلار با تتر مشاهده گردید.
قیمت درهم روز شنبه را با افزایش مثبت به 20 هزار و 300 تومان شروع کرد و در ادامه با نوسان 260 تومانی به 20 هزار و 560 تومان رسید.
قیمت طلا و سکه امامی که در پایان هفته گذشته تحت تأثیر کاهش قیمت انس طلا از بالاترین سطح خود فاصله گرفته بودند، روز شنبه با نوسانات بازار ارز همراه شد.
همچنین با راهاندازی بازار ارز تجاری، بازار نیما پایان یافت و متعاقبا بازیگران این بازار به سامانه ارز تجاری ملحق شدند.
نرخ تعیین شده برای دلار نیما در این روز ۵۹ هزار و ۶۴۷ تومان بود که بر اساس اطلاعیه مرکز مبادله، کشف نرخ بدون دامنه نوسان در روز نخست کاری انجام گرفت.
نرخ نیما نیز معادل نرخ توافقی تعیین خواهد شد
با فعال شدن بازار ارز توافقی و مطابق با اعلام بانک مرکزی، نرخ نیما نیز با نرخ توافقی برابر خواهد شد.
برخی چهرههای اصولگرا درباره تغییر نرخ نیما به توافقی، مشابهتهایی با تجربه قبلی تغییر نرخ ۴۲۰۰ را مطرح کرده و نسبت به پیامدهای تورمی آن هشدار دادهاند.
قیمت ارز افزایش خواهد یافت
یاسر جبرائیلی، یکی از چهرههای برجسته این جریان، در توییتی اشاره کرده است که با حذف ارز نیما و تعیین نرخ بهصورت توافقی، قیمت ارز افزایش خواهد یافت و این امر تبعاتی برای قیمت کالاها خواهد داشت.
به طور کلی، با وجود اختلالاتی که در نتیجه تحریمها و مشکلات در وصول و انتقال ارز در اقتصاد ایران وجود دارد، منطقی اقتصادی ایجاب میکند که در صورت کاهش شکاف بین بازار آزاد و رسمی، انگیزه برای عرضه ارز در بازار افزایش یابد.
برخی تحلیلگران نیز توصیه کردهاند که بانک مرکزی بهجای انتقال بازار ارز اشخاص به توافقی، این بازار را بهعنوان یک گزینه جایگزین نگه دارد تا تجارت روانتری ایجاد شود.
آنان بر این باورند که اگر بانک با ارز اشخاص تعامل کند، میتواند اعتماد خود را نسبت به بازار آزاد تقویت کرده و به عملکرد بهتر بازار توافقی کمک کند.