تا زمانی که ریسکهای سیاسی و اقتصادی بیرون از بازار سرمایه کاهش پیدا نکند، نمیتوان امیدوار به برگشت بازار سرمایه بود.
به گزارش خبرنگار بنکر (Banker)، امروز ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای هشتمین روز متوالی منفی بود و 600 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.
درشرایطی که در آستانه زمان اعلامهای جدید پیشبینی سود شرکتها برای سال بعد هستیم که با توجه به وجود بحرانهای جهانی کاهش چشمگیری خواهند داشت. آیا میتوان انتظار داشت که اعتماد دوباره به بورس بازگردد و سرمایهگذاران به این بازار نگاهی بیندازند؟
اعتماد از دست رفته
کارشناسان معتقدند که بورس باید به دنبال راهی برای کسب اعتماد از دسترفته، ایجاد جایگاه مناسب خود و همچنین افزایش نقدشوندگی سهام باشد. البته روشن است که کوتاهی در اتخاذ تدبیری دوباره برای احیای بورس، چیزی جز به حاشیه رفتن را برای بورس رقم نخواهد زد.
با اینحال همانطور که میدانیم وضعیت فعلی نه ناشی از گرانبودن قیمتها در بازار سهام بلکه بیشتر ناشی از ریسکهای متعددی است که فعالان بازار مذکور پیشروی خود دارند.
هماکنون بسیاری از آنها گمان میکنند که با خروج از بازار سهام میتوان مسیری جایگزین یا حداقل امن را برای پولهای موجود پیدا کرد. همین امر سبب میشود تا در شرایطی که آینده سرمایهگذاری در بازارهای پرنوسانی نظیر سهام نامعلوم است به سمت بازارهای دیگر بروند که از آن جمله میتوان به بازار بیدردسر پول اشاره کرد.
شایان آرانی با اشاره به اینکه دورنمای اقتصادی کشور مبهم و نقدینگی سرگردان است، میگوید: سرمایهگذاران به محض یافتن محلی امن برای سرمایهگذاری مثل خرید اوراق مشارکت اقدام به این امر میکنند.
عباسعلی حقانی نیز می گوید: درحالحاضر بازار با دو ابهام بزرگ روبهرو است که این ابهامها خود، دو مشکل اساسی بازار را موجب شدهاند؛ نخست ابهام ناشی از بحران مالی جهانی و دیگری ابهام در اجرای طرح تحول اقتصادی دولت است.
سایه ناکارآمدی
از سویی دیگر بهجز سرمایهگذاران معمول بهنظر میرسد که بخش دیگری از بورسیها نیز هستند که سرمایههای خود را به دلیل نیاز به تامینمالی یا پرداخت هزینههای زندگی از بازار سهام خارج میکنند.
بررسیها نشان میدهد که افت قابلتوجه قیمت سهام در ماههای اخیر بسیاری را بر آن داشته تا برای حفظ ارزش دارایی خود نه صرفا به قصد سرمایهگذاری بلکه برای برآمدن از پس هزینههای مختلف، بازار را ترک کنند.
این دست از سرمایهگذاران نیز مانند دسته دیگر از بیاعتمادی به شرایط کنونی رنج میبرند اما نکته مهمتر آن است که بهنظر میرسد این دسته از سرمایهگذاران دیگر توانی برای سرمایهگذاری ندارند.
رهگیری تغییرات افزایشی تقاضا در دریافت وام قرضالحسنه حکایت از آن دارد که بخشی از مردم صرفا در تلاش هستند تا برای برآمدن از پس هزینههای زندگی و مصارف دیگر دارایی خود را برای تامینمالی کمهزینه به مصرف برسانند.
هماکنون رشد سپردههای قرضالحسنه نسبت به ماه گذشته دگرباره این نگرانی را درمیان سرمایهگذاران بازار سهام بهوجود آورد تا برای ماندن و سرمایهگذاری در بازار سرمایه تردید داشته باشند و فضای سرمایهگذاری در بورس را مناسب ندانند.