به گزارش بنکر (Banker)، درواقع در ماههای اخیر مختصات کلان اقتصادی کشور با تأثیر عوامل بنیادینی مانند تورم، رشد اقتصادی، تراز تجاری و تراز حساب مالی و سرمایهای کشور تحت تأثیر قرار گرفته است. ضمن اینکه تداوم شوک ارزی ناشی از کاهش چشمگیر صادرات و فروش نفت باعث شده است تا درآمدهای ارزی کشور با افت مواجه شود. این درحالی است که در چهار ماه اخیر تکانه ارزی ناشی از شیوع ویروس کرونا نیز به این عوامل اضافه شده است، عاملی که بهصورت مستقیم بر تجارت خارجی بهدلیل مسدود شدن مرزهای تجاری با کشورهای هدف اثر داشته است.
البته همانند تمام دورههای قبل، شکلگیری دوباره انتظارات تورمی بهدلیل روند صعودی نرخ ارز در ماههای اخیر نیز یکی از دلایلی بوده است که این روند را تقویت کرده است. برهمین اساس برخلاف سال گذشته که فعالیتهای سفته بازانه در بازار ارزبه حداقل خود رسیده بود، انتظارات تورمی باعث شده است تا بخشی از نقدینگی سرگردان سر از بازار ارز در بیاورد و طرف تقاضا را نسبت به عرضه سنگینتر کند.
آینده بازار ارز
باوجود بازگشت التهاب به بازار ارز، بسیاری از اقتصاددانان و رئیس کل بانک مرکزی اعتقاد دارند که نرخهای فعلی در بازار ارز واقعی نیست و با نرخهای تعادلی فاصله زیادی دارد و با تغییر شرایط انتظار میرود که دوباره عقب نشینی نرخ ارز آغاز شود.
براین اساس با فروکش کردن انتظارات تورمی، افزایش درجه نقدشوندگی داراییهای خارجی بانک مرکزی و استفاده از آن برای تأمین مالی پروژهها و همچنین افزایش جریان ورودی ارز حاصل از صادرات کالا و خدمات انتظار میرود که روند صعودی نرخ ارز متوقف و دوباره به کانالهای پایینتر عقب نشینی کند.
همچنین با توجه به برنامههای جدی دولت برای مبارزه با تقاضای قاچاق کالا و ارز و خروج سرمایه از کشور که طی یکسال اخیر رد پای آن را میتوان در بخشنامهها و دستورالعملهای بانک مرکزی دید، شرایط به نفع طرف عرضه تغییر کند. هرچند متغیرهایی که در سال 97 باعث افزایش نرخ ارز شد با متغیرهای امروزی تفاوت زیادی دارد، اما بهدلیل بهبود شرایط ناشی از شیوع کرونا و همچنین قرارگرفتن در آستانه ورود ارز حاصل از صادرات به کشور امکان مدیریت این نرخ در بازار وجود دارد.