به گزارش بنکر (Banker)، هرچند عبدالناصر همتی، رییس بانک مرکزی به تازگی و در واکنش به رکوردشکنی دلار در بازار گفته که بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز و اعاده ثبات و برگشت به نرخهای تعادلی تمام تلاش خود را به کار خواهد بست، اما زمانی میتوان عقبگرد دلار در بازار را واقعی قلمداد کرد که با افزایش اطمینان نسبت به وضعیت ذخایر ارزی و انجام بخشی از اصلاحات ساختاری مواجه باشیم.
اما چنانچه سیاستگذار قادر به حفظ پایداری قیمتها در بازار ارز نباشد، بازگشت دلار را تنها باید یک اصلاح موقتی بدانیم. در این شرایط باید منتظر باشیم که گرانی و افزایش نرخ تورم دامان تمام گروههای جامعه را بگیرد. از آنجا که بخش زیادی از کالاهای مصرفی نیز هماکنون دچار افزایش قیمت شدهاند و با نرخهای تازه ثبتشدهای به فروش میرسند، نگرانیها در خصوص گرانیهای بیشتر، حتی در مورد کالاهای اساسی و دارو نیز وجود دارد. به این ترتیب یک بار دیگر به این نتیجه اساسی دست مییابیم که حتی تخصیص ارز دولتی نیز قادر به تثبیت قیمت کالاها نبوده و قدرت خرید خانوارها را کاهش داده است.
در مجموع به نظر میرسد بازگشت آرامش به بازار ارز را باید به دو موضوع اساسی، یعنی برقراری توازن بین بازارهای اقتصادی و همچنین به کارگیری ابزارهای انقباض پولی گره بزنیم. اگر سیاستگذار نظارت بیشتری بر بازار سرمایه داشته باشد و مانع از فتح قلههای تاریخی در فضای راکد اقتصادی شود، میتوان نسبت به حفظ آرامش امروز بازار ارز امیدوار بود. در همین حال انجام اقدامات اساسی برای جلوگیری از جولان نقدینگی در بازارهای مالی نیز میتواند مسیرهای دستیابی سیاستگذار به آرامش اقتصادی را هموار کند. در غیر این صورت باید کاهش یک باره قیمتها در بازار ارز را نادیده گرفت و آن را تنها یک اصلاح موقتی و زودگذر قلمداد کرد.