بانک ها همچنان در عطش نقدینگی به سر میبرند و استقراض بانکها از بانک مرکزی در اوج قرار دارد؛ موضوعی که میتواند نگرانکننده باشد.
به گزارش بنکر (Banker)، در پنجاهمین حراج بانک مرکزی در عملیات بازار باز منتهی به اول اسفند ماه، موضع عملیاتی بانک مرکزی همچون حراجهای گذشته، توافق بازخرید بود.
در این حراج، 23 بانک و موسسه اعتباری غیربانکی شرکت کردند و سفارشهای خود برای وجوه نقد که مجموع ارزش آنها به بیش از 145 هزار میلیارد تومان میرسید را به بانک مرکزی فرستادند.
بانک مرکزی بر اساس سیاستهای خود مبنی بر نرخ بهره بازار بین بانکی، 105 هزار میلیارد تومان از این درخواستها را پذیرفت و بخشی از وجوه نقد موردنیاز بانکهای متقاضی را تامین کرد.
لازم به ذکر است که سررسید بازپرداخت این وامها هفت روزه است و بانکهای مقروض باید در این مدت، اصل پول را همراه با بهره آن را به بانک مرکزی بازگردانند.
حداقل این بهره که با نرخ توافق بازخرید یا نرخ ریپو شناخته میشود نیز در این هفته از 22.5 درصد به 23 درصد افزایش یافت.
این در حالی است که پیش از آن نرخ مذکور برای 23 هفته در حوالی سطح 21 درصد ثابت باقی مانده بود اما به نظر میرسد که با عطش شدید بانکها برای نقدینگی، نرخ ریپو افزایش یافته که تاحدودی از این عطش بکاهد.
تزریق دوبرابری پول در بازار شبانه
در بازار شبانه یا بازار بین بانکی بانک های دارای مازاد می توانند نیازهای نقدینگی خود را از بانک های دارای کسری در تاریخ سررسید کوتاه مدت تری برطرف کنند.
در همین رابطه داده های بانک مرکزی در این هفته نشان می دهد حدود 5 هزار و 610 میلیارد تومان پول در بازار شبانه از سوی بانک مرکزی تزریق شده برابر با 5 هزار و 600 میلیارد تومان بوده و تقریبا از هفته قبل خود دو برابر شده است.
گفتنی است عملیات بازار باز یکی از مهمترین روشهای تامین کسری وجوه برای بانکها به شمار میرود.
پرسش های شما
1- عملیات بازار باز چیست؟
عملیات بازار باز به بانک مرکزی در رابطه با کنترل تورم و نرخ بهره ها در کشور ایران از طریق انجام معاملات اوراق بهادار کمک می کند.
2- نحوه عملکرد عملیات بازار باز به چه صورت است؟
عملکرد عملیات بازار باز به عنوان یکی از اصلی ترین ابزار ها در سیاست های پولی از سوی بانک مرکزی به صورت مستقیم و غیر مستقیم می باشد.
3- تاثیر عملیات بازار باز در اقتصاد کشور به چه صورت می باشد؟
یکی از تاثیرات عملیات بازار باز در اقتصاد کشور مدیریت نرخ سود در بازار های بین بانکی می باشد .