مشاهیر و مفاخر بسیاری در طول زندگانی خود عضو خانواده بزرگ بانک کشاورزی و مایه مباهات این بانک پرافتخار ، خدوم و خوشنام بوده اند که از این میان، استاد محمد حسین بهجت تبریزی ملقب به شهریار، نگینی درخشان بر پیشانی شعر و ادب پارسی و گوهری تابناک در تاریخچه ی بانک کشاورزی است.
به گزارش بنکر (Banker)، به غیر از استاد شهریار که از مفاخر علم و ادب و شعر پارسی اند و افتخار خدمت در بانک کشاورزی را داشته اند، محققان و نویسندگانی چون دکتر درویش کسرایی، دکتر ابریشمی، استاد احمد دانشگر، دکتر رشیدی، استاد منوچهر کریم زاده ، آقای آذریمهر و … نیز با کوشش و تلاش شبانهروزی خود برای اشاعه علم و فرهنگ و ترویج دانایی، بر اعتبار بانک کشاورزی افزودهاند.
استخدام، سه سال پس از تأسیس بانک کشاورزی
شاید تاکنون خیلی ها از شغل و منبع امرار معاش و گذران زندگی استاد شهریار چیزهایی نشنیده باشند. باید بگوییم استاد از همان اوان فوت پدرشان مرحوم حاج میرآقا خشگنابی به استخدام بانک کشاورزی درآمدند.
حاج اسماعیل امیرخیزی کسی بود که در استخدام استاد در بانک کشاورزی آن زمان بانک صنعتی و فلاحتی نام داشت نقش بسزایی داشت. به هرحال استاد شهریار در اوایل خردادماه 1315 درست سه سال پس از تأسیس بانک کشاورزی وقت به استخدام این بانک درآمد.
فعالیت دو دوره در بانک کشاورزی
مجید انتظاری ملکی مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه فعالیت استاد شهریار در بانک کشاورزی به دو دوره تقسیم می شود می گوید: دوره اول (1328 ـ1315 هـ .ش) یک دوره 13 ساله است که در آن مقطع استاد بخاطر برخی مشکلات زندگی و فشارهای روحی توان ادامه کار را از دست می دهند لذا به تصویب نخست وزیر وقت در سال 1328 از خدمات دولتی معاف می شوند.
او ادامه داد: دوره دوم فعالیت استاد شهریار در بانک کشاورزی از سال1325 آغاز و تا دهم خردادماه 1344 شمسی که استاد به افتخار بازنشستگی نایل می شوند، ادامه می یابد. در آن زمان نام بانک کشاورزی، بانک کشاورزی و پیشه و هنر بود. در مجموع استاد 22 سال خدمت بانکی کرده اند، اولین سمت استاد، متصدی حسابداری بود ولی بعدها پست های مختلفی را عوض کردند.
چاپ چهار جلد دیوان اشعار شهریار
در طول دو دوره ای که ذکرش گذشت استاد فراز و نشیب های مختلفی را در زندگی خود تجربه و پشت سر گذاشتند که در زیر به مهم ترین آنها اشاره می شود:
چاپ چهار جلد دیوان استاد، از دیگر اتفاقات مهمی است که در طول دوران خدمت ایشان در بانک کشاورزی روی داده است.
جلد اول این دیوان با عنوان “شهریار 1” شامل غزلیات، رباعیات و قطعات با مقدمه ی علی زهری و جلد دوم دیوانش با نام “شهریار 2” که حاوی مثنویات، قصاید و اشعار متفرقه است در سال1335 به زیور طبع آراسته شد.
جلد سوم دیوان استاد با عنوان “مکتب شهریار” در بهمن ماه 1335 و جلد چهارم با عنوان “افسانه شب و سایر اشعار” در این دوره به چاپ رسید. همچنین شاهکار ادبی استاد شهریار تحت عنوان منظومه ی “حیدربابایه سلام” در سال 1332 یعنی در طول دورانی که ایشان از کارهای دولتی معاف شده بودند چاپ و منتشر شد.
روز شهریار
از دیگر اتفاقات مهم این دوران، نامگذاری 16 اسفندماه بنام “روز شهریار” در تاریخ آذربایجان از سوی وزارت فرهنگ وقت و تجلیل از ایشان بود.
چنانچه گفتیم استاد شهریار در خردادماه سال 1344 به افتخار بازنشستگی از بانک کشاورزی نایل شد.
بعد از بازنشستگی در منزلی که با تسهیلات بانک کشاورزی در حوالی ارک علیشاه خریداری نموده بود سکنی گزیدند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه همکاران بانک ماهانه مستمری استاد را به خانه شان برده و تحویل می دادند اظهارداشت: آقای رنجدوست یکی از کارکنان بازنشسته بانک کشاورزی که از سال 61 تا موقع فوت استاد مستمری ایشان را می بردند در این مورد می گوید: یادم هست هر موقع به خانه درویشی و بسیار محقر استاد می رفتم استاد را با همان نیم پالتو و کلاه در حال قرائت قرآن و یا مطالعه و نوشتن می دیدم.
آخرین حضور استاد در بانک کشاورزی
آخرین حضور استاد در بانک کشاورزی به سه سال قبل از درگذشت ایشان برمی گردد که در آن موقع جهت شرکت در قرعه کشی بانک حضور یافته بودند و گویا شعر زیبای ذیل را نیز در همانجا سروده اند:
شکر دارم که اگر خدمت بانکی کردم خدمت من همه در بانک کشاورزی بود
افتخار خانواده بانک کشاورزی
با این اوصاف، بانک کشاورزی با پیشینه قریب به 90 ساله خود، به قرار گرفتن نام ادیب و هنرمند جلیل-القدری چون محمدحسین بهجت تبریزی (شهریار) در لیست کارکنان خود افتخار می کند.
این شاعر آزاده، در بامداد ۲۷ شهریور ۱۳۶۷ درگذشت و با احترامی کم نظیر، بنابر وصیتش در مقبره الشعرای تبریز به خاک سپرده شد که مدفن بسیاری از شاعران و هنرمندان آن دیار است.
خانواده بانک کشاورزی، روز شعر و ادب پارسی و یادمان ذوق سرشار و قلم پربار استاد شهریار را بسیار گرامی می دارد.
دانشگاه تبریز ، شهریار را یکی از پاسداران شعر و ادب میهن خواند و عنوان دکترای افتخاری دانشکده ادبیات تبریز را نیز به وی اعطا کرد.
شهریار به تمامی هنرها، به ویژه شعر، موسیقی و خوشنویسی علاقه و تسلط داشت.
مهمترین اثر استاد شهریار منظومه حیدربابایه سلام (سلام به حیدربابا) است که از شاهکارهای ادبیات ترکی آذربایجانی بهشمار میرود و به بیش از ۸۰ زبان زندهٔ دنیا ترجمه شده است. بیان لطیف، ساده، روان و جذابیت کلام از ویژگی های شعر شهریار است.