به گزارش بنکر (Banker)، فتحالله تاری درباره این موضوع گفت: نرخ ارز روی تورم اثرگذار است، ولی آن چیزی که روی خود نرخ ارز تاثیر میگذارد، حجم نقدینگی است و حجم نقدینگی نیز عمدتا به بودجه دولت برمیگردد که هم مجلس در آن اثرگذار است و هم خود دولت در آن نقش اساسی دارد.
تاری درباره دلیل کسری بودجه هم اظهار کرد: بودجه از دو بخش درآمدها و هزینهها تشکیل شده و درآمدهای مختلفی ممکن است در نظر گرفته شود که گاهی برخی موارد آن قابل حصول نیست و گاهی هم از قبل مشخص است که حاصل نمیشود، اما در مقابل این موارد هزینهها نوشته میشود و با اینکه درآمد قابلیت حصول ندارد، اما برای برخی بخشها هزینه مطالبه میشود و افرادی که ذینفع هستند آنها را مطالبه و درخواست بودجه میکنند که در انتها به افزایش پایه پولی منجر میشود.
تاری مشکل بسیاری از سازمانها، نهادها، بخشها و بنگاهها را در هزینههای اضافی دانست و گفت: چون همه دوست دارند که خودشان را بخشنده نشان دهند و فلان مقدار به طبقات مختلف درآمدی بدهند و یا کمکهای مالی کنند و یا فلان تعداد افراد را استخدام کنند و یا مثلا بنگاههایی که خصوصی شده متاسفانه در آخر به همان سمت دولت برمیگردد؛ در حالی که زیانده هم شدهاند که در نهایت هزینههای آنها را دولت مجبور میشود از بودجه تامین کند.
تاری تاکید کرد: رشد نقدینگی تقاضای کاذب ایجاد میکند که این امر روی ارزش پول داخلی اثر میگذارد، ارزش پول خارجی افزایش مییابد و تورم شدیدی که از همین کمبود کالاها به وجود میآید و طبیعتا در این چرخه، تورم بر کاهش ارزش پول ملی اثرگذار میشود.
وی با بیان اینکه همه این سیاستهای مالی و پولی باید با هم در یک راستا حرکت کنند، اظهار کرد: باید بپذیریم اگر حفظ ارزش پول با سیاستهای ارزی درست و سیاستهای مالی درست و حتی سیاستهای بورسی درست همراه نباشد، ما نمیتوانیم به اهدافمان دست یابیم.