به گزارش بنکر (Banker)، اکنون از مصوبات عالی ترین مرجع تعیین نرخ سود بانکی در کشور یعنی شورای پول و اعتبار گرفته تا بخشنامه های بانک مرکزی و دیگر بانک ها، برای پرداخت سود به مشتریان از واژه علی الحساب استفاده می شود ولی پرسش اساسی این است که این سود علی الحساب چه زمانی قطعی می شود؟ آیا عزمی جدی برای قطعی شدن سودهای علی الحساب وجود دارد؟
واقعیت آن است که تاکید بر علی الحساب بودن سودهای بانکی بیشتر به خاطر رعایت بانک داری اسلامی و جلوگیری از ایجاد ربا در عقود بانکی است، چرا که اگر در قراردادهای سپرده گذاری این واژه حذف شود، جنبه ربوی در آن محتمل است.
بانک در واقع تضمین می کند که با سپرده مشتری کار کند و حداقلی از سود را به صورت علی الحساب به وی بپردازد؛ زمانی که قرارداد بانکی تمام شود و مقدار دقیق و واقعی سودی که از عملکرد بانک با سپرده مشتری به دست آمده، مشخص شود، باید با سپرده گذار تسویه شود و جنبه علی الحساب بودن نرخ سود پایان یابد اما در عالم واقعیت کمتر سپرده گذاری است که پس از اتمام قرارداد بانکی اش مبلغی با عنوان باقی مانده سودهای علی الحساب یا تسویه کامل قرارداد سپرده گذاری دریافت کرده باشد.
درنتیجه رعایت این موضوع نیازمند نظارت جدیتر نهاد ناظر بر بانک ها یعنی بانک مرکزی و دیگر نهادهای نظارتی است؛ به ویژه در شرایط کنونی که بانک ها حضوری جدی در دیگر بازارهای مالی مثل بازار سرمایه، طلا و ملک و… دارند و این بازارها نیز این روزها از سودهایی به مراتب بالاتر از نرخ 18 درصدی مصوب شورای پول و اعتبار برخوردارند.
*حسین بردبار