به گزارش بنکر (Banker)، داده های مالی 23 بانک کشور حاکی از وضع نامناسب 18 بانک از منظر کفایت سرمایه است و در این میان تنها سه بانک خصوصی و دو بانک دولتی، استاندارد لازم را دارا هستند. این موضوع نگرانی ها درباره تاب آوری پایین نظام بانکی را افزایش می دهد.
بررسی ها همچنین نشان میدهد که وضعیت بانک هایی که به دلیل سوء مدیریت قابل توجه، بانک مرکزی مدیریت آن ها را به عهده گرفته، از قبل بدتر شده است.
نرخ کفایت سرمایه یکی از شاخصهای بسیار مهم در نظام بانکی هر کشوری است که نسبت اطمینان و درجه ریسک بانک و صیانت از سپردههای بانکی با آن سنجش میشود. به طور خلاصه این نرخ حاصل «تقسیم سرمایه پایه بانک به مجموع داراییهایش برحسب درصد» است.
طبق دستورالعملهای بینالمللی ،حداقل نرخ کفایت سرمایه استاندارد یک بانک باید 8 درصد باشد تا اطمینان از منجر نشدن به ورشکستگی بانک و نسبت ضریب ریسک به وجود بیاید.
به نوشته فارس، بررسی وضعیت 23 بانک (5 بانک دولتی، 17 بانک خصوصی و غیر دولتی و یک موسسه اعتباری) نشان می دهد تنها پنج بانک شامل سه بانک خصوصی و دو بانک دولتی (سینا، خاورمیانه، کارآفرین، ملی و توسعه صادرات) نسبت کفایت سرمایه 8 درصد را به دست آوردهاند و 18 بانک دیگر، کفایت سرمایه غیراستاندارد دارند.
به این صورت که نرخ کفایت سرمایه هشت بانک منفی، شش بانک بین صفر تا 4 درصد، چهار بانک بین 4 درصد تا 8 درصد است. نکته قابل تامل دیگر، وضعیت بانکهایی است که بانک مرکزی مسئولیت آن ها را به عهده گرفته و هیئت مدیره برای آن ها تعیین کرده است.
یعنی بانکهای دی، سرمایه و آینده. بررسی صورتهای مالی سالهای 97 تا 99 این سه بانک بهبودی در وضعیت آن ها را نشان نمیدهد. درباره بانک آینده نه صورت مالی حسابرسی شده در سالهای 98 و 99 منتشر شده و نه این بانک مجمع عمومی سالیانه برگزار کرده است.