به گزارش بنکر (Banker)، با این حال، اثر کرونا در دومین ماه مقابله با این بیماری بر روی تورم، باعث تغییر معناداری در نرخ تورم متوسط و نقطه به نقطه نشده است. نرخ تورم ماهانه در فروردین ماه سال جاری ۱/ ۲ درصد گزارش شده است که این رقم ۶/ ۰ درصد بیشتر از اسفندماه است. از سوی دیگر، نرخ تورم نقطه به نقطه ۸/ ۱۹ درصد گزارش شده است که این رقم ۲/ ۲ درصد کمتر از آمار اسفند ماه بوده است. نرخ تورم متوسط نیز با کاهش ۶/ ۲ درصدی به رقم ۲/ ۳۲ درصد رسیده است.
عوامل رشد تورم ماهانه
مرکز آمار ایران گزارش شاخص بهای مصرفکننده در فروردینماه را منتشر کرد. بر اساس آمارهای این گزارش، شاخص بهای مصرفکننده در فروردین ماه به ۸/ ۲۰۴ واحد رسیده است. بر اساس آمارهای این گزارش، نرخ تورم ماهانه در فروردین ماه به رقم ۱/ ۲ درصد رسیده است. این رقم در اسفند ماه سال قبل معادل ۵/ ۱ درصد بوده است. نرخ تورم ماهانه برای دومین ماه متوالی است که افزایشی ثبت شده است، این موضوع میتواند به منزله چراغ سبز افزایش تورم در سال جاری باشد.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران چند عامل در افزایشی شدن نرخ تورم ماهانه در نخستین ماه سال جاری نقش داشته است. یک موضوع افزایش بیمه خودروی سواری است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که با توجه به افزایش تعهدات مالی شرکتها بیمهای برای دیه، حق بیمه شخص ثالث به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد بالا رفته است.این افزایش باعث بالا رفتن گروه کالاها و خدمات متفرقه شده است.
همچنین در این گروه، افزایش قیمت طلای ۱۸ عیار نیز یکی از گزینههای بالا رفتن شاخص بهای مصرفکننده بوده است. بر اساس بررسیها میزان نرخ طلای ۱۸ عیار در فروردین ماه سال جاری افزایش ۷/ ۲ درصدی را ثبت کرده است.
اقبال به خرید میوه و سبزیجات
عامل دیگر، بالا رفتن قیمت برخی کالاهای مقوی بوده است. با توجه به شیوع کرونا در داخل کشور، تقاضا برای خرید میوههای مقوی در کشور افزایش یافته و در نتیجه، این بیماری تقاضای میوهها و برخی سبزیجات را بیشتر از قبل کرده است. بر اساس آمارهای منتشر شده تورم ماهانه گروه خوراکیها معادل ۲/ ۵ درصد بوده است. در فروردین ماه سال جاری نرخ تورم ماهانه میوهها معادل ۱۹ درصد و نرخ تورم ماهانه سبزیجات معادل ۶/ ۱۳ درصد بوده است.
در بخش میوه و خشکبار، لیمو شیرین، لیمو ترش، سیب و پرتقال با افزایش قیمت روبهرو شدند. همچنین بهای گوجه فرنگی، سیب زمینی و حبوبات نیز در گروه سبزیجات افزایش پیدا کرده است. اما بررسیها نشان میدهد که در کنار میوه و سبزیجات، قیمت قند و شکر نیز در فروردین ماه روند افزایشی را ثبت کرده است.
در نقطه مقابل، گزارش مرکز آمار ایران حاکی از آن است که قیمت گوشت قرمز و گوشت ماکیان کاهش قیمت را تجربه کرده است. بر اساس این گزارش، نرخ تورم ماهانه این گروه کاهش ۲/ ۱ درصدی را ثبت کرده است. کاهش تقاضا برای خرید گوشت مرغ و گوشت قرمز در ماه نخست سال جاری بیشتر به دلیل مسائل بهداشتی بوده است. در فروردین ماه سال جاری، نرخ تورم دخانیات نیز ۹/ ۳ درصد ثبت شده است. این گروه نیز نسبت به گروههای دیگر، با تورم بالایی روبهرو بوده است.