به گزارش بنکر (Banker)، علی صالح آبادی متولد سال ۱۳۵۷ در سبزوار است. او دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد مدیریت مالی از دانشگاه تهران است و مدرک دکتری خود را در رشته مدیریت مالی از دانشگاه تهران اخذ کرده است. در حال حاضر نیز عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) است.
رئیس کل بانک مرکزی در نخستین روز آذر ماه سال ۱۳۸۴، همزمان با تصویب قانون بازار اوراق بهادار به سمت دبیرکل سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران منصوب شد.
در خرداد ۱۳۸۵ و پس از تأسیس سازمان بورس و اوراق بهادار، از سوی شورای عالی بورس به عنوان رییس سازمان انتخاب شد و در مدت حدود یک دهه، هدایت بازار سرمایه کشور را برعهده داشت. تا اینکه در آذرماه ۱۳۹۳ از ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار ایران استعفا داد.
صالح آبادی همچنین مسئولیتهایی همچون مدیر تالار منطقهای بورس کرج، مسئول بررسیهای سرمایهگذاری در شرکت سرمایهگذاری غدیر، سازمان تأمین اجتماعی و ستاد اجرایی فرمان امام را برعهده داشته است.
رئیس کل بانک مرکزی در دولت سیزدهم عضویت در کمیته فنی هیأت خدمات مالی اسلامی (IFSB) مالزی را نیز در کارنامه دارد. او نویسنده سه عنوان کتاب مالی، شامل مبانی مهندسی مالی و مدیریت ریسک، گفتارهایی پیرامون بورس و بازارهای مالی اسلامی است.
او تاکنون به عنوان مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران فعالیت میکرد
نخستین وعدههای رئیس کل جدید
علی صالحآبادی که با تایید هیات دولت به ریاست بانک مرکزی منصوب شد، اظهار کرد: کنترل پایه پولی، نظارت بر اضافه برداشت بانکها از منابع بانک مرکزی، اتخاذ ساز و کار مناسب برای تامین کسری بودجه دولت با حداقل اثر افزایشی بر پایه پولی، هدایت منابع بانکی به بخشهای مولد به ویژه در زمینه شرکتهای دانش بنیان و بخش تولید مسکن، توسعه صادرات غیرنفتی، کمک به تولید داخل از طریق کنترل واردات، اخذ تعهد ارزی از صادر کنندگان، تعامل با کشورهای دوست در حوزه مبادلات ارزی و آزاد سازی منابع مسدود شده در خارج از کشور و ورود آن به چرخه اقتصاد از طریق واردات از دیگر اولویتهای مهم بانک مرکزی در دوره جدید فعالیت این بانک است.
او اعلام کرد: یکی از مباحث جدی نظارت بانک مرکزی بر بانکهاست. بانکها باید از بخش تولید و مسکن حمایت کنند و تسهیلات بدهند و بانک مرکزی باید نظارت داشته و این یکی از برنامهها خواهد بود که روی تورم بسیار تاثیرگذار خواهد بود و به رشد اقتصادی کمک میکند.
او افزود: یکی دیگر از موضوعات اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی است که باعث تورم میشود که با کمک سیستمهای بانکی و کنترل ناترازیها در سیستمها و بانکها مرتفع خواهد شد.
صالح آبادی گفت: کسری بودجه دولت و نیازی که دولت به نقدینگی دارد و پوشش کسری بودجه از منابع بانک مرکزی یکی از راههای ایجاد تورم است بنابراین باید تامین مالی دولت از روشهای غیرتورمی انجام گیرد.
او ادامه داد: یکی از مباحث جدی در این زمینه بحث نظارت جدی بانک مرکزی در شبکه بانکی است. بانکها باید از بخش تولید و مسکن حمایت کنند و تسهیلات به این سمت حرکت کند. از فعالیت سرمایهها در بخشهای غیر مولد اقتصادی باید اجتناب شود. در این رابطه بانک مرکزی باید نظارت موثری داشته باشد بر مصرف تسهیلات بانکی و این یکی از برنامههای موثر بانک مرکزی خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: اگر سرمایهها به بخشهای غیر مولد برود نظارت بر مصرف تسهیلات وجود نخواهد داشت و طبعا باعث ایجاد تورم خواهد شد. یکی از اهداف، کنترل منابع دولت از روشهای غیر تورمزاست. خوشبختانه استقراض دولت از بانک مرکزی در ۴۰ روز گذشته کنترل شده است.
صالح آبادی بیان کرد: فروش اموال مازاد شبکه بانکی یکی دیگر از موضعات بسیار مهم در بانک مرکزی است که دنبال خواهد شد. کمک بانک مرکزی به بانکها در کاهش معوقات بانکی هم مهم است و منابع منجمد شده بانکی میتواند از حالت دین خارج شود و نقدینگی را اصلاح کند.
او گفت: یکی از موضوعات مهم در بانک مرکزی ثبات در بازار ارز که بسیار مهم است باید پیشبینیپذیر شود و باید سیاستهای مختلفی اتخاذ شود. تقویت تعاملات بانکی با کشورهای دوست و همکار، تقویت صادرات غیر نفتی کشور، تعامل با بخش خصوصی و برگشت ارز به سامانه نیما از راهکارهای ایجاد تعادل در بازار ارز است.
این مقام مسئول بیان کرد: باید در بازار ارز تعادل در عرضه و تقاضا ایجاد شود. سیاستهای جانب عرضه ارز را تقویت خواهیم کرد.
او گفت: سیستم بانکی کشور باید در خدمت آحاد مردم باشد و هم در بخش خورد جامعه با به گونهای عمل شود که دسترسی آحاد مردم به تسهیلات بانکی تسهیل شود. به جای اینکه نگاه بانکها صرفا به وثیقهها باشد برای تسهیلات، اعتبارسنجی و رتبه مناسب مشتری بسیار حائز اهمیت است که بایستی نظام رتبهبندی را در کشور توسعه دهیم.
نقطه ضعف صالح آبادی چیست؟
صالح آبادی در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا مدیریت مالی خوانده و حالا عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق است.
حدود ۱۰ سال رئیس سازمان بورس بوده و چند سالی را نیز مدیرعاملی بانک توسعه صادرات را به عهده داشته است. بین بازارها سرمایهای به نظر میرسد اولین واکنش را بازار ارز نشان داد.
در بازار آزاد امروز قیمت دلار با ثبات نسبی همراه بود و در ساعات اولیه معاملات در کانال ۲۸ هزار تومان معامله میشد. اما با منتشر شدن خبر انتصاب علی صالحآبادی برای رئیس کل بانک مرکزی، بازار ارز واکنش کاهشی از خود نشان داد. قیمت دلار بعد از مشخص شدن زئیس کل بانک مرکزی کانال ۲۸ هزار تومان را از دست داد.
علی چشمی، کارشناس اقتصادی در توئیتی به موضوع سابقه تحصیلی رئیس کل جدید بانک مرکزی اشاره کرد و نوشت: «علی صالحآبادی چون پشتوانه سیاسی مستحکمی ندارد و اقتصاد نخوانده است توانایی لازم برای مهار تورم و ثبات اقتصادی را نخواهد داشت.»
او در بخشی از توئیت خود به وجه دیگری از حضور علی صالح آبادی در بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: «اما به خاطر تخصص مالی و بانکی که دارد شاید بتواند برای ثبات مالی و نظارت بانکی مفید باشد. امیدوارم از دل “هدایت اعتبار”، توزیع رانتی اعتبار بیرون نیاید.»
صالح آبادی از این جهت که اقتصاد خوانده نیست احتمالا در ادامه نیز مورد انتقاد اقتصادانان قرار بگیرد. اما سیدکمال سیدعلی، که در سالهای قبل معاون ارزی بانک مرکزی بوده به تجارتنیوز میگوید: کسی که ۱۰ سال در سازمان بورس بوده و سالها مدیر بانکی بوده احتمالا از نظر رزومه کمتر از بقیه کاندیداهای مدیریت بانک مرکزی نبوده است.
با توجه به تقسیمبندی که چشمی گفته، سیدعلی نیز معتقد است که رئیس کل جدید بانک مرکزی سابقه بانکی مناسبی برای این کار دارد.
سیدعلی در این باره میگوید: قبل از علی صالح آبادی برخی از مدیران قبلی بانک مرکزی نیز دکترای اقتصاد نداشته، این خلاء را معاونت اقتصادی میتواند جبران کند.
پیمان مولوی، اقتصاددانبه تجارتنیوز میگوید: بدنه بانک مرکزی یک بدنه جاندار و قوی و کارشناسی است. اما مهمترین مشکلی که کارشناسان بانک مرکزی نیز به آن اشاره میکنند این است که بدنه مدیریت در اختیار بدنه کارشناسی نیست و بیشتر رویکرد سیاسی پیدا میکند.
او معتقد است مهترین ویژگی که باید رئیس کل بانک مرکزی داشته باشد این است که زیر بار حرف زور نرود و توانایی «نه گفتن» داشته باشد. اگر هم فشارها زیاد شد استعفا دهد.
برخی از اقتصاددانها معتقد هستند که باید دید رئیس کل جدید بانک مرکزی چه عملکردی در چند ماه آینده دارد. طهماسب مظاهری که خود قبلا رئیس کل بانک مرکزی بوده برای صالح آبادی آرزوی موفقیت کرد.