به گزارش بنکر (Banker)، سایه تردید در حالی بر بازار ارز سایه افکنده که مذاکرهکنندگان اروپایی از عدم موفقیت مذاکرات خبر میدهند حال آنکه طرفین ایرانی اعلام میکنند که ناکامیهای اولیه در شروع مذاکرات به معنای پایان چانهزنیها نیست. اما به نظر میرسد بازار ارز بیش از هر چیز از اخبار منفی مذاکرات تاثیر میپذیرد و آماده جهش میشود. هرچند به نظر میرسد کانال قیمتی ۳۲ هزار تومانی سطح مقاومت بازار در شرایط فعلی باشد اما چنانچه مذاکرات آنطور که گفته میشود به بنبست بخورد و گره مشکلات اقتصادی کشور باز نشود امکان کشف کانالهای جدید قیمتی برای دلار نیز وجود خواهد داشت.
دیروز بازار ارز بار دیگر افزایشی شد و دلار با اندکی افزایش قیمت توانست از نیمه کانال ۳۲ هزار تومان عبور کند. در لحظه تنظیم این گزارش اسکناس آمریکایی با نرخ ۳۲ هزار و ۶۵۰ تومانی در بازار معامله میشود و مشخص نیست که در ادامه روز دلار چه نرخهایی را به خود ببیند. آنچه مشخص است این است که بازار ارز به اخبار ناخوشایندی که از دوحه قطر میرسد واکنش نشان داده و روند صعودی به خود گرفته است. این در حالی است که در هفته گذشته و بعد از اعلام خبر ازسرگیری مذاکرات بازار ارز توانست کاهشی شود و دلار تا کانال ۳۰ هزار تومانی پایین آمد. اما در چند روز اخیر و به دنبال شروع چانهزنیها خبرهای ضدونقیضی از دوحه به گوش میرسد.
برای مثال وزارت خارجه آمریکا به تازگی اعلام کرده «هیچ پیشرفتی در مذاکرات قطر حاصل نشد». با این حال ایران کماکان اعلام میکند که این مساله به معنای خاتمه مذاکرات رفع تحریم نیست و رایزنیهای غیرمستقیم با واشنگتن ادامه دارد. دیپلماتهای اروپایی و مقامهای سابق آمریکایی نیز در این بین گفتهاند که واشنگتن احتمالا تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال خواهد کرد.
خبرگزاری بلومبرگ نیز روز جمعه به نقل از منابعی مدعی شد که مذاکرات رفع تحریمهای ایران در دوحه پایتخت قطر احتمالا پس از سفر جو بایدن رییسجمهور آمریکا به منطقه در اواخر ماه جاری میلادی از سر گرفته میشود. مجید تختروانچی نماینده ایران در سازمان ملل هم روز جمعه در توئیتی اعلام کرد: «به دنبال انجام مذاکرات دوحه، مرحله بعدی مذاکرات را با اتحادیه اروپا هماهنگ خواهیم کرد. تیم ما آماده تعامل سازنده برای دستیابی به یک توافق است. چنانچه آمریکا واقعبینانه عمل کند و عزم جدی برای اجرای تعهدات خود داشته باشد، توافق دور از دسترس نیست.»
با همه اینها رویترز روز پنجشنبه به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی گفت: «پس از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در دوحه که بدون پیشرفت به پایان رسید، شانس احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران کمتر شده است.» طبق گزارش رویترز واشنگتن صریحا اعلام کرده که نمیتواند به ایران تضمین بدهد که دولت آینده آمریکا به توافق پایبند باشد. به نظر میرسد اخبار ضد و نقیضی که به گوش میرسد معاملهگران بازار ارز را نیز دچار سردرگمی کرده است.
با همه اینها نااطمینانی نسبت به آینده مذاکرات کماکان در بازار موج میزند و خریداران و فروشندگان خود را برای هر تغییری در بازار آماده کردهاند. تداوم روند صعودی دلار نیز نشان میدهد که انتظارات افزایشی بار دیگر در بازار تقویت شده است.نکته قابل توجه آنکه قیمت دلار در صرافیها نیز رو به افزایش میرود. بر همین اساس دیروز دلار در صرافیها افزایش قیمت حدود ۲۵۰ تومانی را نسبت به معاملات روز پنجشنبه ثبت کرد. به این ترتیب کانون صرافان در معاملات صبح روز گذشته قیمت دلار را ۲۸ هزار و ۳۱۱ تومان برای خرید و ۲۸ هزار و ۶۲۴ تومان برای فروش قیمتگذاری کرد. این کانون روز پنجشنبه دلار را ۲۸ هزار و ۴۸ تومان برای خرید و ۲۸ هزار و ۳۲۷ تومان برای فروش قیمتگذاری کرده بود که در معاملات دیروز افزایش حدود ۲۵۰ تومانی را ثبت کرد. همچنین در صرافی ملی، دلار با قیمت ۲۷ هزار و ۷۳۹ تومان برای فروش و ۲۷ هزار و ۴۳۶ تومان برای خرید معامله شد که نسبت به قیمت روز پنجشنبه آن معادل ۲۷ هزار و ۷۱۱ تومان برای فروش و ۲۷ هزار و ۴۳۶ تومان برای خرید تغییر چندانی نداشت.
آنطور که از خبرها برمیآید، دلار نیمایی نیز در یک قدمی کانال قیمتی ۲۶ هزار تومانی قرار گرفته است. به نظر میرسد افزایش همزمان قیمت دلار بازار آزاد و دلار صرافی، نرخ توافقی صرافها با صادرکنندگان نیز در مسیر رشد قرار گرفته و بازار نیمایی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. بر همین اساس قیمت دلار در سامانه نیما نیز روند رو به رشد به خود گرفته است، اما این نخستینبار نیست که بازار ارز در واکنش به اخبار سیاسی افزایشی میشود.
در هفتههای گذشته نیز به دنبال انتشار اخباری در خصوص بنبست مذاکرات دلار توانست تا سطح ۳۳ هزار و ۳۰۰ تومان نیز بالا رود. با این حال خوشبینیهایی که در خصوص شروع دوباره مذاکرات بعد از حدود ۳ ماه وقفه شکل گرفت بازار را وارد مسیر نزولی کرد. اما به نظر میرسد مذاکراتی که این بار کار خود را از دوحه قطر آغاز کرده نیز پیامهای خوبی به بازار ارز ایران صادر نکرده و بر نگرانی معاملهگران افزوده است. در همین حال اما دبیر کانون صرافان از افزایش عرضه ارز در صرافیها خبر داده است. کامران سلطانیزاده در این خصوص گفت: در هفتههای اخیر شاهد بودیم که بسیاری از هموطنان دغدغهای برای خرید ارز نداشتند و برای تامین ارز مورد نیاز خود، به شبکه صرافیهای مجاز و مورد تایید بانک مرکزی مراجعه کردند.
دبیرکل کانون صرافان با اشاره به مصوبههای اخیر بانک مرکزی در خصوص کنترل و مدیریت بازار ارز اظهار داشت: با اقدام بانک مرکزی در جهت توافقی شدن نرخ خرید و فروش ارز صادرکنندگان در شبکه صرافیها، امکان خرید ارز توسط هموطنان از طریق صرافیها برای تامین ارز مورد نیازشان با کارت ملی فراهم شد.
بنابراین در هفتههای اخیر شاهد بودیم که بسیاری از هموطنان دغدغهای برای خرید از ارز بازار غیررسمی نداشتند و برای تامین ارز خود به شبکه صرافیهای مجاز و مورد تایید بانک مرکزی مراجعه کردند. بنابراین در حال حاضر با توجه به افزایش قابل توجه ارز در شبکه صرافیها، هموطنان میتوانند به راحتی برای خرید ارز به صرافیهای مجاز در سراسر کشور مراجعه کنند، زیرا در هفتههای اخیر به دلیل برنامهها و دستورالعملهای بانک مرکزی، شاهد پیشی گرفتن عرضه در برابر تقاضا در بازار ارز هستیم.
به گفته سلطانیزاده، وقتی عرضه و تقاضا را به صورت شفاف در شبکه صرافیهای سراسر کشور داشته باشیم، به نوعی قطع ارتباط دلالان و متقاضیان توسط بانک مرکزی کلید زده شده و در این مدت، شاهد این بودیم که بسیاری هموطنانی که در گذشته ناچار بودند برای تهیه ارز مورد نیاز خود به بازار غیررسمی و دلالان مراجعه کنند، با رویکرد مناسب و اثرگذار بانک مرکزی، این مسیر تغییر کرده و هموطنان در این شرایط میتوانند برای خرید ارز به صرافیهای رسمی مراجعه و نیازهای ارزی را تامین کنند. انشاءالله شاهد باشیم که در آینده بسیار نزدیک ارزهای متفرقه هم توسط هموطنان در شبکه صرافیهای رسمی خرید و فروش شود و نیاز ارزی این گروه نیز به خوبی تامین شود.
وی در ادامه ضمن تشکر از نهادهای نظارتی، اطلاعاتی و امنیتی در برخورد با مدیریت کانالهای تلگرامی، سایتهای غیررسمی، گردانندگان سایتهای نرخدهی و سفتهبازان در بازار افزود: این رویه مناسب همسو با اقدامات و برنامهریزی بانک مرکزی، اثرگذاری مثبتی در تعدیل نرخ ارز داشته است. به هر حال همزمان با مصوبات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز، نیاز است تا نظارتها و تلاشهای نهادهای نظارتی و اطلاعاتی تداوم داشته باشد تا شاهد حذف فضای دلالی و سفتهبازی و در نهایت ایجاد یک بستر شفاف در سمت عرضه و تقاضا در بازار ارز باشیم.
در مجموع به نظر میرسد که نااطمینانی در میان معاملهگران بازار ارز به اوج رسیده است. با آنکه رییس بانک مرکزی همواره اعلام میکند که بازار ارز در مسیر ثبات قرار دارد و تعادل در این بازار برقرار میشود اما میل دلار به افزایش قیمت نشان میدهد که بازار ارز هر روز از تعادل موردنظر سیاستگذار بیشتر فاصله میگیرد. بدیهی است ناکامی در مذاکرات برجامی نقش مهم و تعیینکنندهای در سرنوشت نهایی بازار خواهد داشت.
هرچند بسیاری بر این باورند که اختلافات شکلگرفته به معنای بسته شدن پرونده برجام نیست با این حال معاملهگران انتظارات قیمتی خود را بر اساس اخبار سیاسی مشخص میکنند. بر این اساس باید دید دور جدید مذاکرات در چه مسیری حرکت خواهد کرد تا بتوان نسبت به آینده بازار ارز دقیقتر دست به پیشبینی زد.