به گزارش بنکر (Banker)، یکی از بحثبرانگیزترین موارد درباره این تحریم بیسابقه، بلوکهشدن برخی از داراییهای ایران در دیگر کشورها یا حتی بستن راه ورود درآمدهای نفتی است که در همین موضوع و ماجرای چنین سرمایهای در کره جنوبی، عراق و چندین کشور دیگر هم در این ماههای گذشته خبرساز شده است. نتیجه اگرچه تاکنون چندان به آزادشدن این پولها منجر نشده اما مسئولان اقتصادی کشور از آزادی این سرمایه در آینده نزدیک خبر میدهند.
تازهترین خبر دراینباره به سخنان وزیر امور اقتصادی و دارایی برمیگردد که درباره آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده در عراق گفت: «ایران به حق خود میرسد و این فشارهای غیرمنطقی کاهش مییابد و امیدواریم این منابع جهت تسهیل فعالیتهای اقتصادی هزینه شود». «فرهاد دژپسند» که در حاشیه نشست هماندیشی کارآفرینان و تولیدکنندگان با وزیر امور اقتصادی و دارایی سخن میگفت، در توضیح روند کنونی آزادسازی منابع ارزی از عراق هم گفت: «قرار است در این خصوص رئیس بانک مرکزی بهصورت مستند و دقیق اطلاعرسانی کند؛ اما بهطورکلی ایران به حق خود میرسد و این فشارهای غیرمنطقی کاهش مییابد و امیدواریم این منابع جهت تسهیل فعالیتهای اقتصادی هزینه شود». درباره شرایط این دارایی بلوکهشده ایران در کشور عراق همین دیروز هم دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق از آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران در عراق خبر داد.
شبکه خبر دراینباره نوشته که سیدحمید حسینی، دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، از آزادشدن پولهای بلوکهشده ایران در عراق خبر داد. او افزود: منابع موثقی در عراق اعلام کردند آمریکا با آزادسازی منابع ایران در بانک تجارت عراق موافقت کرده و همچنین چند تراکنش انجام شده است. دراینباره همچنین نایبرئیس و دبیر کل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق ضمن تأیید آزادسازی بخشی از منابع مالی ایران نزد عراق به ایرنا گفته است «تحقق این امر نتیجه دیپلماسی و پیگیریهای رئیس کل بانک مرکزی، وزیر نیرو و رئیس قوه قضائیه است».
حسینی در توضیح هم گفته: «به دنبال سفر اخیر وزیر امور خارجه عراق به کشورمان بحث آزادسازی منابع ایران از سوی عراقیها مطرح شد. اگرچه این موضوع پیشتر هم از سوی عراقیها طرح شده بود اما با توجه به برخی مشکلات پیشآمده، مسئولان عراقی در تماسهای مکرر به دنبال دریافت چراغسبزی از سوی آمریکا در این خصوص بودند که این موضوع به سرانجام رسید و آنها اعلام کردند بخشی از این منابع از طریق بانکهای مختلف آزادسازی شده است».
نایبرئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق ادامه داد: «بخشی از این منابع آزادشده برای تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز کشورمان استفاده خواهد شد تا نیازهای داخلی با تأمین آنها برطرف شود و کمبود کالا ایجاد نشود. بهتازگی یک محموله ذرت نیز از سمت عراق به کشورمان وارد شده که اینهم نتیجه آزادسازی این منابع است. آزادسازی بخشی از منابع کشورمان در عراق حاصل پیگیریهای رئیس کل بانک مرکزی، وزیر نیرو و نیز سفر رئیس قوه قضائیه به کشور عراق بوده است». پیشتر هم وزیر نیرو دراینباره گفته بود که دلیلی برای نگرانی درباره پرداختهای مربوط به صادرات برق به کشور عراق وجود ندارد و این امر در چارچوب قرارداد بین دو طرف انجام میشود.
اما بحثهای اقتصادی کشور و مشکلات این روزها تنها به همین یک مورد خلاصه نمیشود و وزیر امور اقتصادی و دارایی هم با اعلام نگرانی عمیق از رنج و مشکلات مردم، توضیحاتی درباره دیگر موارد هم ارائه کرد. دژپسند درخصوص نشست با کارآفرینان و تولیدکنندگان گفت: برای اینکه در جریان مشکلات تولیدکنندگان و بخش خصوصی قرار بگیریم، سفرهای استانی انجام میدهیم یا جلسات دورهای برگزار میکنیم که به دلیل شرایط کرونا این مهم اتفاق نیفتاده بود که امروز این جلسه با حضور فعالان اقتصادی برگزار شد. او افزود: اغلب تولیدکنندگان درمورد تأمین مالی بهخصوص برای سرمایه در گردش ناراضی بودند که باید بگویم در ۱۰ماهه امسال ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی پرداخت شد.
وزیر اقتصاد در ادامه درخصوص تملیک بنگاههای اقتصادی بدهکار بانکی گفت: وقتی بانک به بنگاهی تسهیلات اعطا میکند، انتظار دارد طبق زمانبندی بازپرداخت انجام شود تا بتواند این منابع را برای واحدهای دیگر استفاده کند و برخی از بنگاهها نمیتوانند بازپرداخت کنند و این تسهیلات سپرده افراد است و بانک به وکالت سپردهگذاران تسهیلات اعطا میکند؛ بنابراین باید حقوق آنها را پیگیری کند. او اعلام کرد: نتیجه بررسیها نشان میدهد بانکها تا جایی که بتوانند به دنبال تملیک بنگاهها نیستند.
رشد اقتصاد نفتی در 3 ماه سوم امسال مثبت بود
دژپسند در ادامه و در نشست هماندیشی کارآفرینان و تولیدکنندگان با بیان اینکه یکسری از باورهای نادرست باید بهتدریج اصلاح شوند، اظهار کرد: عالیترین مقام کشور یعنی مقام معظم رهبری غالبا شعارهای سال را از موضوعات اقتصادی مانند رونق و جهش تولید انتخاب کردهاند که این نشان میدهد اقتصاد و فعالیتهای اقتصادی و فعالان این حوزه در شرایط کنونی کشور یکی از مباحث مهم و اساسی به حساب میآید. وزیر اقتصاد اظهار کرد: اگر پایبند به تعهدات حکومت و دولت در مقابل بخش خصوصی نباشیم، اقتصاد با مشکل مواجه میشود و چیزی شبیه به سماور دوره امیرکبیر تکرار خواهد شد.
او ادامه داد: این باورها زمانی میتواند مؤثر باشد که موانع تولید برداشته شود و بخش خصوصی به جایگاه اصلی خود برسد. وزیر اقتصاد با تأکید بر اینکه موضوع مهم ارتباط مستمر وزارت اقتصاد با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی است گفت: مسائل مرتبط تأمین مالی، بیمه، گمرک و… از مسیر وزارت اقتصاد میگذرد و نمیتوانیم این موضوعات را با تعارف و ارتباط دور حل کنیم.
دژپسند تأکید کرد: بهطور قطع باید برای رفع این موضوعات ارتباط مستمر بین مسئولان این وزارتخانه و فعالان اقتصادی وجود داشته باشد و تکرار این دغدغهها این پرسش را مطرح میکند که چرا نتوانستیم این مشکلات را برطرف کنیم، البته بخشی از این موضوعات به قانون برمیگردد که خارج از اختیارات وزارت اقتصاد است اما میتوانیم در جهت اصلاح این قوانین گام برداریم. وزیر اقتصاد با بیان اینکه سه سال جنگ اقتصادی و نابخردانه را پشتسر گذاشتیم گفت: بعد از مدتها در سال 99 در سهماهه سوم رشد اقتصادی در بخش نفتی و غیرنفتی مثبت بوده است و همچنین در 10ماهه امسال میزان صادرات غیرنفتی به 32 میلیارد دلار رسید؛ این اعداد در حالی است که در شرایط کرونا با مشکل جدی در بخش صادرات و واردات مواجه بودیم و در فروردین و اردیبهشت میزان صادرات 18 درصد کمتر از دوره مشابه در سال گذشته بوده است. واردات هم کاهش 15درصدی داشت. دژپسند با بیان اینکه خوشبختانه متغیرها به سمتی پیش میرود که نسبت به آینده خوشبین باشیم، گفت: 85 درصد واردات، واردات مواد اولیه و کالایی بوده که وارد چرخ تولید میشوند، ازاینرو نباید به ارقام واردات خرده گرفت.
او دراینباره ادامه داد: بخش خصوصی در ایران زنده و پویا است و نباید به بهانههای گوناگون مسیر تولید را قفل کنیم و نباید اقتصاد را با روش قفلکردن پیش بگیریم. از سوی دیگر نباید این تصور را داشته باشیم که بخش خصوصی فقط به دنبال منافع خود است و اساسا ذات بخش خصوصی این است که به دنبال منافع خود باشد و دولت هم باید خدمات خود را توسعه دهد.
دژپسند با تأکید بر اینکه روانی انتقال منابع داخل و خارج در حال ایجادشدن است، گفت: منابع نفتی هم در حال افزایش است و اینها علامتهای خوبی به ا قتصاد میدهد. وزیر اقتصاد تأکید کرد: از اعماق وجود از فشار بر مردم و رنجی که متحمل میشوند، ناراحتیم اما خوشبختانه روند مثبت است و باهمدلی میتوانیم سریعتر از این مشکلات عبور کنیم.