نرخ برق ماینرهای ارز دیجیتال کشور از سال ۱۳۹۸ تاکنون، در ۸ ماه از سال نصف متوسط نرخ صادراتی (۲٬۵۳۰ تومان) و در ۴ ماه پرمصرف سال، ۲ برابر نرخ صادراتی محاسبه میشود.
اکنون اما، ظاهراً وزارت نیرو تصمیم گرفته است این روش را که پرداخت هزینههای انرژی را برای ماینرها آسانتر میکرد، کنار بگذارد و در عوض برای تمام طول سال از همان نرخ صادراتی بهصورت ثابت استفاده کند.
به گزارش ارزدیجیتال، طبق مصوبه قانونی دولت، برق ماینرهای ارز دیجیتال در کشور با نرخ متوسط صادراتی محاسبه میشود. از سال ۱۳۹۸ و با شروع قانونگذاریها در زمینه استخراج ارزهای دیجیتال، با پیشنهاد دستگاههای دولتی این شرایط برای ماینرها فراهم شد تا فعالان این صنعت در ۸ ماه از سال برق خود را با نرخی برابر با نصف نرخ صادراتی و در ۴ ماه اوج مصرف، با ۲ برابر نرخ صادراتی خریداری کنند.
بررسی دوباره مقررات
اکنون اما، به گفته علی بابکنیا، رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین ایران، با توجه به ابلاغ مصوبه جدید هیئت وزیران در زمینه استخراج ارزهای دیجیتال، وزارت نیرو هم شروع به بررسی دوباره مقررات خود کرده و در پیشنویس آییننامه جدیدی که از شرکت توانیر منتشر شده است، این ضریبهای فصلی بهکلی حذف شدهاند و قرار است در تمام طول سال برق بهصورت ثابت با نرخ صادراتی (بدون تخفیف در ۸ ماه و بدون ضریب ۲ در ۴ ماه) به ماینرها فروخته شود.
فعالان صنعت استخراج کشور اکنون به این تغییر احتمالی اعتراض دارند و میگویند علاوه بر اینکه برنامهریزهای خود را بر اساس این روش انجام دادهاند، حذف ضرایب فصلی توجیه اقتصادی فعالیت بهعنوان ماینر در کشور را از بین میبرد و باعث روی آوردن فعالان این حوزه به استخراج غیرقانونی میشود.
بابکنیا دراینباره به ارزدیجیتال گفته است:
اگر قرار باشد ضریب یک برای محاسبه نرخ برق در تمام طول سال در نظر گرفته شود، قطعاً درخواست برای تأمین برق شبکه کاهش پیدا خواهد کرد و از سوی دیگر توجیه اقتصادی برای متقاضیان از بین میرود و سراغ برق غیرمجاز میروند.
رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین درباره نحوه محاسبه نرخ صادراتی نیز میگوید:
دولت متوسط نرخ صادراتی برق را ۱۱ سنت (۰.۱۱ دلار) محاسبه کرده است، در حالی که این رقم بالاترین نرخ فروش برق صادراتی به سایر کشورهاست و نمیتوان برای کل سال از این تعرفه استفاده کرد. در این مورد باید میانگین فروش سالیانه محاسبه شود.
محمدامین علییاری