رئیس بانک بینالمللی گروه بریکس موسوم به “بانک توسعه جدید” اعلام کرد که این بانک در حال بررسی درخواست عضویت از سوی حدود ۱۵ کشور است.
به گزارش بنکر (Banker)، رئیس جمهور سابق برزیل در حال حاضر ریاست بانک توسعه جدید را بر عهده دارد. وی گفت که این بانک مستقر در شانگ های احتمالاً چهار یا پنج عضو جدید را میپذیرد. وی اما از این کشورها نام نبرد.
رئیس بانک توسعه جدید در ادامه گفت: ما سعی خواهیم کرد یا سوآپ ارزی انجام دهیم یا بدهی صادر کنیم. همچنین از روپیه استفاده کنیم. وی افزود که این بانک در حال حاضر به رنمینبی وام میدهد.
گروه بریکس متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی، بانک توسعه جدید را در سال ۲۰۱۴ با هدف تامین بودجه برای پروژه های زیرساختی و توسعه پایدار راه اندازی کرد.
تقدم مذاکره برای عضویت در بانک بریکس
رئیس اتاق بازرگانی ایران در نامه ای خطاب به رئیس جمهور با بیان این که عضویت در گروه بریکس با پیچیدگی هایی همراه است،ضمن یادآوری این که بانک بریکس الزامی به رعایت تحریم های ایالات متحده ندارد،خواستار تسریع عضویت کشورمان در این بانک و تقدم دادن این موضوع نسبت به عضویت در گروه بریکس شد.
حسین سلاح ورزی،در نامه ای خطاب به رئیسی، نوشته است: همان گونه که استحضار دارید، فرایند عضویت کشورهای درحال توسعه در گروه بریکس ، مبتنی بر اجماع و با پیچیدگی هایی همراه است و از دیگر سو، منافع عینی عضویت در این گروه عمدتا در بهره گیری از منابع مالی «بانک توسعه جدید» متجلی شده است.
وی با اشاره به نتایج پژوهش اخیر در مرکز پژوهش های اتاق ایران ادامه داده است: نتایج این پژوهش نشان دهنده آن است که عضویت در گروه بریکس تا آینده ای قابل پیش بینی عمدتا منافع پرستیژی برای ایران به همراه خواهد داشت، اما عضویت در این بانک با توجه به رویه تامین مالی آن که به ارزهایی غیر از دلار نیز انجام می شود، بالقوه امکان بهره مندی کشور از منابع مالی را در میان مدت فراهم می کند.
سلاح ورزی با بیان این که بانک توسعه جدید یا بانک بریکس به عنوان نمادی از نهادسازی اقتصادی قدرت های نوظهور محسوب می شود، در این نامه تصریح کرده است: به لحاظ حقوقی این بانک، الزامی به رعایت تحریم های ایالات متحده ندارد. بنابراین ایران می تواند بر زمینه سازی برای عضویت در این بانک متمرکز شود.
بنا بر این نوشته، در سال های اخیر کشورهای مصر، بنگلادش ، امارات عربی متحده و اروگوئه نیز بر عضویت در این بانک متمرکز شدند و در روندی کوتاه مدت به عضویت آن درآمدند.
رئیس اتاق ایران در این نامه می افزاید: از آن جا که رعایت توازن منطقه ای در پذیرش اعضای جدید از سوی شورای حکام بانک ضرورت دارد و با توجه به آن که امارات عربی متحده به عنوان همسایه ایران به عضویت این نهاد درآمده و عربستان نیز درخواست عضویت در آن را مطرح کرده است،تاخیر در آغاز فرایند الحاق ایران به بانک توسعه جدید ، موقعیت مذاکراتی کشور را تضعیف خواهد کرد.
سلاح ورزی در پایان این نامه تاکید کرده است: پیشنهاد مشخص اتاق ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی، تقدم مذاکره برای عضویت در این بانک بر عضویت در گروه بریکس و مذاکره فشرده با چین و آفریقای جنوبی برای حمایت موثر از عضویت ایران است.