MBA و DBA هر دو دوره ارزشمندی هستند که به افراد برای پیشرفت در مسیر شغلی کمک میکنند، اما تفاوتهای مهمی بین این دو دوره وجود دارد.
MBA بر آموزش مهارتهای مدیریتی کاربردی و برنامهریزی استراتژیک سازمانها تمرکز دارد. فارغالتحصیلان MBA به طور معمول در سمتهای مدیریتی ارشد مانند مدیر عامل، معاون بازرگانی یا مدیر مالی مشغول به کار میشوند.
در مقابل، DBA بر روی پژوهشهای کاربردی در زمینههای مختلف مدیریت متمرکز است و به دانشجویان کمک میکند تا دانش تخصصی بیشتری در زمینههای نوآوری، مدیریت استراتژیک و تحول سازمانی به دست آورند.
فارغالتحصیلان دوره DBA معمولا به عنوان مشاوران ارشد، مدیران اجرایی ارشد یا استادان دانشگاه مشغول به کار میشوند. در مجموع، MBA بر مهارتهای مدیریتی عملیاتی و DBA بر توسعه مهارتهای پژوهشی و تحلیلی تمرکز دارند.
تفاوت MBA و DBA در 3 نکته زیر قابل درک است، اما برای کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می کنم تا آخر مقاله همراه ما باشید:
- MBA معادل مدیریت عالی کسب و کار و مخفف عبارت Master of Business Administration است و برای مدیران میانی و اشخاصی که تازه به حوزه مدیریت ورود کرده اند بسیار مناسب است.
- DBA معادل دوره دکتری مدیریت کسب و کار و مخفف عبارت Doctorate Of Business Administration است و برای مدیران ارشد سازمان ها و رهبران مناسب می باشد.
تفاوت دوره های MBA و DBA پسادانشگاهی
یکی از سوالات اساسی دانش پژوهان در حوزه ی ورود به دورههای مدیریت ارشد و دکتری مدیریت کسب و کار، جامعیت و کارآمدی مباحث در دوره های مذکور است. در واقع این سئوال که ” کدام یک از دوره MBA یا DBA مناسب تر است؟ ” به یکی از دغدغه های دانش پژوهان مبدل شده است.
دوره های MBA و DBA در راستای تربیت دانش پژوهان دارای غرض مشترک هستند.
هدف اصلی این دورهها آموزش مدیران کارآمد است. با این وجود وجه تمایز گسترده ای میان دو دوره DBA با MBA وجود دارد. تفاوت اصلی دو دوره ی آموزشی مدیریت به بستر آموزش مباحث اختصاص دارد.
در MBA و DBA به نیازهای مختلف سازمان ها به وسیلهی رویکردهای متفاوت پاسخ داده می شود. دانش پژوهان در دوره MBA برای کسب مدیریت بهتر و کارآمد تر آموزش داده میشوند. این در حالی است که دانش آموختگان دوره DBA همواره در راستای مدیریت سازمان های بزرگ با مهارت هایی مانند رهبری و… آماده می شوند.
در ادامه تفاوت های اصلی دوره MBA و DBA را عنوان می کنیم:
MBA
- بهره گیری کاربردی از دانش مدیریت
- آموزش بر مبنای کتاب های مختلف مدیریتی و گفت و گو با اساتید
- بازار کار گسترده
- افزایش سودآوری و درآمد در مقایسه با سایر مدیران
- رفع مشکلات موجود در کسب و کار به وسیله راه حل های موجود
- بهره گیری عملی و کاربردی از مدل های سودآوری در خصوص افزایش درآمد
- تمرکز بر عمل گرایی
MBA به عنوان یک دوره آموزشی کوتاه مدت دارای مباحث گستردهای در حوزه کسب و کار است. MBA برگرفته از اصطلاح Master of Business Administrator میباشد.
این دوره شاخه ای از رشته مدیریت محسوب میشود که از رویکرد عملی برخوردار است. تمرکز عمده دوره مدیریت ارشد کسب و کار به چالش کشیدن دانش پژوه در کسب و کار است. رهایی از چالش کسب و کار مستلزم ارائه راه کار است.
برجسته ترین مزیت دوره MBA به فراهم بودن قابلیت شرکت مدیران در سازمانهای بزرگ، مجموعههای کوچک و دانشجویان علاقه مند به این رشته اختصاص دارد. به عبارتی دیگر زمینه برای شرکت در دوره مدیریت ارشد کسب و کار برای اشخاص مختلف و فارغ التحصیل از رشتههای گوناگون برای فراگیری مباحث مدیریت به صورت عملی مهیا است.
اکثر متقاضیان شرکت کننده در دوره MBA متخصصان بازرگانی هستند. این قبیل دانش پژوهان خواستار گسترش حرفه و تجارت میباشند. در مواردی نیز قصد دارند برای رهبری گروههای بزرگ آماده شوند و ترفیع رتبه پیدا کنند.
لازم به ذکر است دانش پژوه در دوره MBA ملزم است در کنار رویکرد عملی، چند واحد تئوری پاس نماید. علاوه بر این، عمده اشخاص شرکت کننده در دوره MBA با سن کم، سابقهی کوتاه مدت در حوزهی مدیریت وارد عرصه آموزشی مدیریت ارشد کسب و کار میشوند.
عمده تمرکز دوره MBA به افزایش و توسعه کسب و کار باز میگردد. این امر با کسب آمادگی برای کار آفرینی یا مدیریت در مقام عملی میسر است.
DBA
- تولید دانش کاربردی
- آموزش از طریق تحقیق و بررسی پژوهش های سایر محققان
- کسب مزیت رقابتی
- درآمد بالا
- طراحی مدلهای سودآوری
- تمرکز بر تحقیق و تحلیل پژوهش
- ارائه راه حل در خصوص مشکلات کسب و کار و تجارت
DBA نوعی دوره آموزشی کوتاه مدت برای یادگیری مفاهیم مربوط به مدیریت کسب و کار است.
فارغ التحصیلان این دوره با کسب مدرک دکترای مدیریت کسب و کار قادر به شناسایی منبع سود، ضرر و زیان در کسب و کار هستند.
برای کسب این عنوان دانش آموخته با مدیر فروش کسب و کارهای مختلفی ملاقات می کند و با سنجش عملکرد مدیران به یک نتیجه واحد و دقیق دسترسی پیدا می کند.
DBA برگرفته از اصطلاح Doctor of Business Administrator است. دانش پژوهان دوره در صورت کسب نمره قبولی یک مدرک گواهی با همین عنوان را دریافت مینمایند.
داوطلبان و شرکت کنندگان در دوره DBA در اکثر مواقع اشخاصی هستند که در حرفه تجاری و مدیریتی مشغول به فعالیت میباشند.
اساس دانش پژوهان در دوره DBA مطالعاتی و تحقیقاتی است که با هدف کسب دانش بر اساس علایق فردی صورت میگیرد.
عمده تمرکز دوره DBA بر روی افزایش دانش مدیریت است. این امر به وسیلهی حل مسائلی که در منابع علمی به صورت مکفی حل نشده است، امکان پذیر میباشد. دکتری اداره کسب و کار برای یادگیری روش تحقیق در مسائل تربیتی طراحی شده است.
مدرک کدام یک از دورههای MBA یا DBA دارای اعتبار بیشتری است؟
به طور کلی پس از اتمام دوره های MBA و DBA یک آزمون نهایی از دانش پژوهان گرفته میشود. این آزمون بیانگر آمادگی، درجه علم و موفقیت دانش پژوه در کسب مدرک معتبر از جانب موسسات آموزشی است.
با توجه به تمایز در بستر آموزشی MBA و DBA زمینهی اعتبار سنجی مدارک میسر نمیباشد. فارغ التحصیلان با مدرک DBA از مهارتهای رهبری و آموزش در سازمانهای بزرگ برخوردار هستند.
در مقابل در حوزه اقتصاد و تجارت نیز از دانش پژوهان و فارغ التحصیلان رشته MBA حمایت گستردهای صورت میگیرد. در واقع تمام مجموعههای کوچک و بزرگ و سازمانهای مختلف خواستار جذب مدیران مجربی میباشند که در ارائهی شیوههای عملی کارآمد عمل کند.
همان طور که بیان کردیم در دوره های MBA و DBA به نیازهای مختلف سازمانها به وسیلهی رویکردهای متفاوت پاسخ داده میشود. با این وجود وجه تمایز گستردهای میان دورهها وجود دارد.
دانش پژوهان در MBA برای کسب مدیریت بهتر و کارآمد تر آموزش داده میشوند.
این در حالی است که دانش آموختگان DBA همواره در راستای تحقیقهای مختلف آماده میگردند. به عبارتی دیگر اشخاصی وارد دوره DBA میشوند که خواستار ورود به دنیای آکادمیک هستند، از آموزش مباحث، مشاوره و تحقیق درباره مسائل واقعی در دنیای کسب و کار لذت می برند.
مدرک MBA مختص اشخاص حرفه ای و مجرب است که خواستار دسترسی به درک مناسب جامع از کسب و کار میباشد.
در دوره آموزشی و کوتاه مدت DBA مهارتهای رهبری و آموزش در سازمانهای بزرگ به دانش پژوهان آموخته میشود. فارغ التحصیلان MBA به منظور ارائه راه کارهای موثر در حیطه سازمان با چالشهای گوناگونی مواجه میشوند.